Сънародничката ни прекарала 3 седмици на ръба в Royal Free

...
Сънародничката ни прекарала 3 седмици на ръба в Royal Free
Коментари Харесай

Българка, прекарала COVID-19 в Лондон: Беше Адът...

Сънародничката ни прекарала 3 седмици на ръба в Royal Free Hospital
Dariknews.bg споделя историята на 66-годишната Уляна Функ – българка в Лондон, която е прекарала тежко COVID-19.

Предполага се, че бащата донесъл болестта в фамилията – всичко стартира със мощна кашлица.

„ Бях му забранила да излиза, откакто се стартира с ковид. Но той скрито, откакто завеждал детето на учебно заведение, е хващал няколко пъти поред метрото до работилницата ни в другия завършек на Лондон. Общо пътят до такава степен и назад е два часа “, споделя Уляна.

През нощта дамата вижда, че брачният партньор ѝ е в тресчица и с висока температура. Рано сутринта звъни на незабавния телефон, като оттова ѝ дават отговор, че би трябвало да го изолират вкъщи.

„ Спазвахме всички инструкции доста тъкмо, оставяхме му храна в стаята, след това дезинфекцирахме, бърсахме, само че... да изолираш член на фамилията в същия дом, изключително когато става дума за апартамент, е невероятно “, изяснява тя.

След няколко дни треската на мъжа отминава, само че вирусът се трансферира на дъщерята и брачната половинка му, която е с диабет вид II.

„ Все едно ми се беше разместила действителността: жестоки болки в главата, също кръста, врата, цялото тяло. Аз по принцип не болен съм, температура подвигам извънредно рядко, само че този път качих над 38 градуса. Интересното е, че съвсем не кашлях “, споделя дъщерята на Уляна, Таня.

Отново звънят на незабавния номер, а оттова им споделят, че най-вероятно са с ковид, да стоят у дома и да пият парацетамол с доста течности. Една нощ в 3 през нощта обаче майката припада в банята и още веднъж звънят на Спешна помощ.

Линейката идва едвам часове по-късно, откакто Уляна е имала втори пристъп и повръща неведнъж. Болницата, Royal Free Hospital, е единствено на няколко минути от вкъщи на българското семейство, само че те не могат да тръгнат натам, от ограничения за сигурност. В 4 часа следобяд позвъняват медиците - две дами, които даже са без маски - поставят ги безусловно пред вратата на дома, освен това моделът им е от най-простите. Датата е 20 март.

Обследват Уляна в дома ѝ, като откриват ниски О2 и кръвно налягане, както и течност в белите дробове. „ Ще я вземем в болничното заведение “, заключават те, а на въпрос на околните - за какъв брой време, дават отговор: два или три дни, а може и единствено за една нощ.

Тя прекарва една седмица с кислородна маска, до момента в който една нощ в стаята ѝ влиза разтревожена здравна сестра с купичка с бисквити и споделя настоятелно: „ Моля ви, изяжте ги бързо! “. Причината е, че положението ѝ внезапно се е влошило и по неотложност би трябвало да я включат на вентилатор.

„ Uliana, Uliana, what`s happening? (Уляна, Уляна, какво се случва)* - Това бяха първите думи, които чух, когато се разсъниха. Исках да ги попитам къде съм, само че не можех от тръбата “, споделя тя. „ Сетих се за „ Ад от Данте “ - това беше пъкълът. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР