Сан Франциско е под двойна опасност – от потъване и

...
Сан Франциско е под двойна опасност – от потъване и
Коментари Харесай

Градовете натежават и потъват в Земята


Сан Франциско е под двойна заплаха – от поглъщане и от повишаване на морското ниво
(снимка: CC0 Public Domain)

Големите градове безусловно стартират да потъват под личната си тежест, съгласно научно проучване. Това е доста рисково, защото в това време изменението на климата води до повишение на морското ниво и това може да докара до наводняване на огромни крайбрежни градове.

Изследването, оповестено в, открива, че вследствие на голямата тежест на актуалните градове, литосферата (външната обвивка на Земята) в действителност провисва под тях.

Според геолозите, е понижен с 80 милиметра откогато съществува. Проблемът е, че крайбрежният град е заплашен и от повишението на морското ниво – до 2050 година то ще се повиши с 300 милиметра. Бавното поглъщане на града под лично му тегло в този момент поражда спомагателни опасения.
още по тематиката
„ Тъй като популацията на света се движи непропорционално към брега, това в допълнение поглъщане, съчетано с предстоящото повишаване на морското ниво, може да изостри ”, пишат откривателите.

Градовете са толкоз мощно застроени, че съгласно учените, мегаполис като Сан Франциско тежи към 1,6 трилиона кг. Такова голямо тегло може да докара до смяна в равнищата на разломните блокове – плаващи скални плочи, които построяват земната повърхнина.

Изследователите упорстват да се употребяват сателитни или въздушни фотоси, с цел да се направи по-подробен разбор на регионите с заплаха от наводнения. Тъй като последствията от стават все по-очевидни, крайбрежните градове са застрашени от изгубване. Рисковете ще набъбнат, в случай че по едно и също време с това градовете потъват в Земята под личната си тежест.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР