Сан Франциско е един от градовете в САЩ с най-голямо ...

Сан Франциско е един от градовете в САЩ с най-голямо

Собственици на имоти в Сан Франциско искат намаляване на данъците заради COVID

Сан Франциско е един от градовете в Съединени американски щати с най-голямо закъснение във връщането на чиновниците и съживяването на бизнес кварталите. Сега някои компании желаят имотните им налози да отразяват евентуално непрекъснатата промяна на в миналото процъфтяващия град, написа Bloomberg.

Dropbox възприе напълно работата от разстояние и заведе иск за понижаване на половина на цената, на която се прави оценка постройката ѝ. Компанията, която наскоро купи паметната кула Transamerica Pyramid, желае понижаване с 50% на облагаемата с налози стойност на парцела. Дори Golden State Warriors не са ваксинирани. Строителната компания, която дава отговор за залата на отбора от NBA, желае да понижи цената, на която се прави оценка комплекса, с над 1 милиарда $.

Делата са едни от първите знаци за това по какъв начин притежатели на здания в Сан Франциско се приспособяват към пандемията, която опразни офис кули, затвори магазини и накара хората да се изнасят към по-евтини региони. Спад на облагаемите стойности основава причина за по-дългосрочен удар върху хазната на града, изключително като се има поради, че доста от фирмите в софтуерния хъб възприемат за непрекъснато гъвкавата работа.

„ Несигурността за заетостта на офисите се отразява на всичко. Тя се отразява на търговията на дребно, на заведенията за хранене, на един куп неща “, разяснява Кен Росен, професор по недвижими парцели в Haas School of Business към университета „ Бъркли “ в Калифорния.

Исковете са заведени през юли за оценки, годни към 1 януари, първия срок, отразяващ последствията от COVID-19. До края на формалния правосъден развой през септември данъкоплатци, представляващи активи на стойност към 50 милиарда $, са оспорили налозите си за 2021 година, което е растеж с към 25 на 100 по отношение на миналата година, сочи разбор на данни, предоставени от Борда по обжалванията в града, поискани от Bloomberg News въз основа на закона за право на достъп до социална информация.


Стойностите включват облагаеми бизнес детайли като мебели и коли, макар че болшинството от оспорваните налози са свързани с оценки на земя и здания. Оспорванията постоянно идват от притежатели на парцели и свързани с тях сдружения с лимитирана отговорност, само че също могат да са от наематели, които би трябвало да заплащат имотни налози.

Макар да е малко евентуално данъкоплатците да съумеят да получат тъкмо това, което желаят, а и намаляването на налозите може да е краткотрайно, техните старания демонстрират трайните проблеми на Сан Франциско поради пандемията.

Регионът е възстановил под половината от работните места, които загуби по време на пандемията предходната година, по отношение на приблизително 80% в останалите градове в Съединени американски щати, сочат федерални данни. Работодатели като Salesforce.com и Twitter се отхвърлят от офис площи и разрешават на хората да работят от у дома за дълго време.

Други средища на работни места в страната са изправени пред сходни преоценки. Властите в Ню Йорк понижиха пазарната стойност, която употребяват за данъчни оценки за някои от най-тежко потърпевшите браншове като хотели и търговия на дребно със приблизително над 20% и все пак отново би трябвало да се оправят с оспорвания от някои притежатели на парцели, които желаят повече.

Но Сан Франциско, който е преживявал сривове и преди, наподобява изключително уязвим. Над една пета от офис площите в центъра на града са празни към края на третото тримесечие по отношение на 16% на национално ниво, сочат данни на CBRE. Районът има най-ниския дял чиновници, които са се върнали в офиса, измежду 10 изследвани града, демонстрират данни на компанията за сигурност Kastle Systems въз основа на данни от потреблението на служебни карти за достъп до работното място.

„ Това, което следим сега, е по-силно изразено в Сан Франциско “, разяснява Тед Еган, основен икономист на града. „ Навлизаме в срок, в който в действителност имаме понижено за непрекъснато търсене на офиси, по-късно можем да забележим смяна за непрекъснато на наемите, която след време ще докара до по-ниски стойности на парцелите и евентуално до по-ниски оценки на цената им “, добавя той.

Сред фирмите, които желаят намаляване, е Wells Fargo & Co., която претендира за стесняване с 307 млн. $ на оценката на облагаемите си с налози парцели в родния си град, в това число понижаване с 50% за кула, която наема на Market Street. Westin St. Francis Hotel, който е оживял при огромното земетресение през 1906 година, заяви, че цената, на която се прави оценка парцела ѝ, би трябвало да бъде понижена със 768 млн. $. Това е второто по величина понижение в доларови изражения, за което претендира просител след желае за 1 милиарда $ за баскетболната зала.

Говорител на Wells Fargo съобщи, че банката не престава да преценя притежаваните си недвижими парцели и разноски, „ което включва диалози с управляващите за стойностите на парцелите в унисон с нормалните практики в промишлеността “.

Говорител на Майкъл Шво, който управлява групата, платила 650 млн. $ за Transamerica Pyramid предходната година, е отказал коментар. Собствениците желаят от управляващите в града да понижат оценката на четири парцела до 367 млн. $.

Калифорния позволява краткотрайно понижаване на оценките на парцели за една година поради промени на пазара, което Бренда Гуудрич, шеф на отдела за Северна Калифорния в компанията за данъчни услуги Ryan, употребява в интерес на клиентите си. Стойността нормално се връща към първичната цифра, само че тя вижда капацитет за „ циклична обстановка на оспорвания “, изключително за офиси в централните елементи, в случай че празните площи останат високи.

„ Стабилизирането на заетостта на офисите в центъра евентуално няма да се върне на равнищата преди пандемията и това ще се отрази на пазарната стойност на тези парцели “, счита Гуудрич.

Продажбите на здания не престават да се възвръщат от фрапантното закъснение при започване на пандемията, което затруднява преценката на какъв брой тъкмо вложителите правят оценка парцелите. Дори и по този начин първичните знаци сочат, че цените понижават, като междинната цена на квадратен метър за офисите в централните елементи е спаднала с към 34% през първите девет месеца на годината по отношение на същия срок на предходната година, сочат данни на Real Capital Analytics.

Въпреки това Сан Франциско наред с други локални управляващи в Калифорния е защитен от закон, който в последна сметка лимитира проблемите му при рецесии, тъй като оценките на парцелите за данъчни цели постоянно са много под пазарните цени. Дори Бордът по обжалванията да се съгласи с мненията на ищците по всички висящи каузи, градът ще изгуби доходи от единствено 598 млн. $, с което може да се оправи поради генералния си фонд от 6 милиарда $.

В същото време корпоративните политики, повече от година след началото на пандемията, не престават да се трансформират. „ Има фактори за растежа, които наподобяват добре за стопанската система на града “, споделя Еган, отбелязвайки засилената интензивност на фондовете за рисков капитал тази година.

„ Случващото се сега е предотвратяване от прегряване “, счита Лаура Рац, икономист и заместник-директор на Moody’s Analytics. „ Градът е необикновено безценен. Ако хората в действителност си тръгнат и не се върнат, това ще смекчи част от натиска върху цените и може да е нещо положително в по-дългосрочен проект “, добавя тя.

Източник: investor.bg
PromoMall.bg