САН ФРАНЦИСКО — Даниел Канеман, психолог, спечелил Нобелова награда по

...
САН ФРАНЦИСКО — Даниел Канеман, психолог, спечелил Нобелова награда по
Коментари Харесай

Нобелистът Даниел Канеман, пионер на поведенческата икономика, почина на 90

САН ФРАНЦИСКО — Даниел Канеман, психолог, спечелил Нобелова премия по стопанска система за своите прозрения за това по какъв начин вкоренените неврологични пристрастия въздействат върху вземането на решения, умря в сряда на 90-годишна възраст.

Канеман и неговият дълготраен помощник Амос Тверски прекроиха полето на стопанската система, което преди тяхната работа приемаше най-вече, че хората са „ рационални артисти “, способни ясно да оценят избори, като да вземем за пример коя кола да купите или коя работа да поемете. Изследването на двойката – което Канеман разказва за непрофесионална аудитория в бестселъра си от 2011 година „ Мислене, бързо и постепенно “ – се концентрира върху това до каква степен вземането на решения е завършено от подземни странности и умствени директни пътища, които могат да изкривят нашите мисли по ирационални, само че предвидими способи.

Вземете да вземем за пример подправената убеденост в прогнозите. В откъс от книгата си Канеман разказва предизвикателство за „ група без водач “, употребявано от отдела по психол...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР