Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история

...
Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история
Коментари Харесай

Скопие иска да извадим Македония от списъка с българските региони от учебниците по стара история

Самуиловата страна е първа за проверка в учебниците по история в Македония и България. Според информация на скопския ефирен канал Сител, представен от Агенция " Фокус ", това са обсъждали членовете на смесената македонско-българска комисия, тъй като на българите им пречи, че страната на Самуил е показана като македонска, а на македонските - българизацията на самуиловото царство.

Комисията бе основана с решение на двамата министър председатели - Бойко Борисов и Зоран Заев.

Предложено е да се прибавят източници и причини, с цел да няма друго пояснение. По информация на скопската телевизия, македонската страна е поискала Македония да бъде извадена от листата с българските райони в учебниците по остаряла история у нас.

Професор Драган Георгиев, член на македонската група, от своя страна, съобщи, че има място и потребност от възстановяване на наличието на учебниците.

" Прецизно потребление на усещането за другия, да вземем за пример по какъв начин македонският народ е използван в българските учебници и по какъв начин българският при нас. Забележки към възвеличавания и националистическо наличие. Така че има съответни забележки и от двете страни и има доста място за възстановяване, с цел да имаме педагогика за създаване на мир и отбягване на спорове ", съобщи македонският професор.

Праисторията, античността и средновековието са били обсъжданите тематики от смесената комисия, а за Илинден ще се приказва на някое от идващите съвещания. Разгледани са и няколко исторически имена, които би трябвало да се означават като общи празници.

" Общото отбелязване на Кирил и Методий, както и общо отбелязване на Самуил, само че не всяка година, а единствено, когато има някои по-значителни събития ", разясни Георгиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР