Samsung заяви днес, че има за цел да направи някои

...
Samsung заяви днес, че има за цел да направи някои
Коментари Харесай

Samsung иска да произвежда най-високотехнологичните чипове до 5 години

Samsung съобщи през днешния ден, че има за цел да направи някои от най-модерните полупроводници в света след пет години, до момента в който конкуренцията сред южнокорейския колос и най-големия производител на чипове в света TSMC се нажежава, написа Си Ен Би Си.

Компанията изложи пътна карта за своите проекти за произвеждане на чипове и сподели, че ще стартира да създава чипове с 2 нанометров развой през 2025 година и 1,4 нанометров развой през 2027 година

Гореспоменатите нанометри са свързани с размера на транзисторите върху чиповете. Ако размерът на транзисторите е по-малък, това значи, че по-голям брой от тях могат да бъдат поместени на квадратен милиметър върху даден чип. Това води до основаването на по-мощни и по-енергийно ефикасни чипове. Процесорът в новите iPhone 14 на Apple е на база на 4 нанометров чип.

Samsung стартира да създава 3 нанометрови чипове по-рано тази година.

Южнокорейската компания, известна с потребителската електроника и чиповете за памет, се стреми да разшири бизнеса си с договорно произвеждане на чипове в опит да настигне тайванската TSMC.

Samsung е втората по величина „ леярна за чипове “ в международен мащаб по доходи, със 17,3% пазарен дял спрямо 52,9% за TSMC, съгласно TrendForce.

От своя страна TSMC чака да стартира производството на 3nm чипове тази година, като производството на 2nm би трябвало да стартира през 2025 година Компанията обаче не е оповестила публично проекти за всеобщо произвеждане на 1,4nm чипове.

„ Това е първият път, когато SEC (Samsung Electronics) показва своята дълготрайна пътна карта за леярството и мисля, че е по-агресивна от TSMC и пазарните упования “, сподели С. К. Ким, анализатор в Daiwa Capital Markets, пред CNBC.

Амбициозните проекти на Samsung идват на фона на световните стопански насрещни ветрове и признаците за закъснение на търсенето на полупроводници. Световните продажби на чипове са паднали с 3,4% през август спрямо юли, съгласно основаната в Съединени американски щати асоциация на полупроводниковата промишленост.

Въпреки това, Samsung съобщи, че възнамерява да разшири индустриалния си потенциал за най-модерните чипове с повече от три пъти до 2027 година спрямо тази година, наблягайки оптимистичните си настройки към бъдещото търсене.

Това включва и фабриките на компанията в Съединени американски щати. Samsung има цех в Остин, Тексас и сега построява обект на стойност 17 милиарда $ в Тейлър в същия щат.

Вашингтон желае да притегли производители на чипове като Samsung и TSMC да основат заводи в Съединени американски щати, тъй че да може да понижи зависимостта от индустриалните центрове на Тайван и Южна Корея.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР