Самозаявяването за втори мандат на президента Румен Радев е малко

...
Самозаявяването за втори мандат на президента Румен Радев е малко
Коментари Харесай

Виждат африкански стил в самозаявяването на Радев за втори мандат

Самозаявяването за втори мандат на президента Румен Радев е малко в африкански жанр . Дори диктатурите в Латинска Америка съблюдават церемониала. Това разяснява пред Би Ти Ви Илия Лазаров, който е някогашен шеф на кабинета на президента Петър Стоянов (1997-2001), а в този момент е основен секретар на Съюз на демократичните сили.

" Досега президент не е обявявал самичък, че ще се кандидатира . Това го вършат нормално комитети, интелектуалци ", означи Лазаров.
 Радев се кандидатира за втори мандат Обновена
Радев се кандидатира за втори мандат

Това заяви той по време на годишния си доклад

От своя страна пък Борис Карадимов, който беше консултант на някогашния министър председател Сергей Станишев, това било добър жанр , с който се реализирали две неща.

" Първо, отпадат спекулациите дали ще взе участие в парламентарните избори и ще прави политическа партия. Има и добър синхрон сред дейностите на президента и Българска социалистическа партия . Президентът очерта една територията, на която Българска социалистическа партия към този момент стои ", разяснява той.

По думите на Лазаров пък, мандатът на Румен Радев е бил характерен, тъй като нямал никаква действителна интернационална активност , като се изключат няколко визити. " Много слаба външна политика и извънредно делене на българите - неща, които нито един президент не е допускал до момента ", настоя Лазаров.
 Радев желал да ръководи страната
Радев желал да ръководи страната

Според Стойчо Стойчев президентът ще взе участие косвено в парламентарните избори

Карадимов пък дефинира последните четири години като " нетипични ". " Президентът съумя да уплътни една от главните си функционалности - да бъде коректи в. Той акумулира огромна социална сила и тя да бъде ориентирана към ясна цел, която е политическа - промяна на модела, подсилване на държавността и върховенството на правото ", акцентира Карадимов.

Според него Радев е решил, че обстановката е такава, че президентът би трябвало да заеме страна.

Лазаров разяснява, че президентът има прелестни съветници, само че не ги употребява. " Държи се като в казармата . Не е схванал, че е излязъл от казармата . Мисли си, че министър председателят е шеф щаб и би трябвало да извършва заповедите му, и оттова произлиза спорът му с администрацията ", счита той.

Според Карадимов президентът не е разрушил облика на обединител . " Може и да има детайли на прекрачване на границата, зависи по какъв начин разбираме смисъла на институцията. Тази институция няма властови пълномощия. Тя и да желае не може а промени модела ", означи той.
 Заявката на Радев за втори мандат понижава неопределеността в българската политика
Заявката на Радев за втори мандат понижава неопределеността в българската политика

Това мнение изрази полотологът Боян Балев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР