Самоуправляващите се автомобили са една от най-горещите теми за обсъждане

...
Самоуправляващите се автомобили са една от най-горещите теми за обсъждане
Коментари Харесай

Неочакваната истина за самоуправляващите се автомобили според General Motors

Самоуправляващите се коли са една от най-горещите тематики за разискване сега, и то по доста аргументи.

От позитивна позиция се чака самостоятелните коли да понижат доста случаите на катастрофи, провокирани от човешка немарливост. И още да подобрят икономията на гориво, да понижат тапите, да покачат продуктивността на хората в купето, да спестят от разноските за водачи и доста други.
От друга страна, на самоуправляващите се коли им липсва оня сериозен човешки детайл.
Този, на който разчитаме в рискови обстановки, в които би трябвало да вършим тежки избори. За огромна част от специалистите в сектора човешкият контрол ще продължи да бъде нужда за самоуправляващите се коли. Именно поради това.
Съоснователят и основен изпълнителен шеф на Cruise Кайл Вогт е измежду тях.
Според отчет на Ройтерс, когато Фогт е запитан за смисъла на човешкия контрол зад кормилото на самоуправляващ се автомобил, Фогт отбелязва, че не вижда основателна причина, заради която да желае да се отърве от човешкото допиране.

Изявлението на Вогт има известна тежест, изключително когато идва от позицията му на водач на компания, която е пионер в технологията за самоуправляващи се коли. И то на компания, която е под шапката на General Motors.

Още през 2020 година получи формалното позволение от страната да стартира проби на самоуправляващи се електрически автомобили без авариен водач, и то по оживените улици на Калифорния.

През февруари 2022 година Cruise пусна своя автопарк от самоуправляващи се возила по улиците на Сан Франциско. Компанията даже е създала лични чипове за самоуправление, които ще се появят в колите от 2025 година нататък.
Пътуването обаче надалеч не е било безпрепятствено.
Cruise трябваше да изтегли 80 от своите самоуправляващи се коли, базирайки се на софтуерен проблем, обвързван с погрешно предугаждане на идващите коли.

Притежаваната от компания, която има за цел да пусне един милион самостоятелни автомобила в общественото пространство до 2030 година, се сблъсква и с някои други неуместни сюжети.

През април 2022 година служители на реда стопираха самоуправляващ се автомобил на Cruise при чудноват процес на събитията. Няколко месеца по-късно компанията си навлече неприятности, защото рой от коли Cruise, наранени от неточност на сървъра, задържаха за часове трафика в Сан Франциско.
Какво споделят учените?
Изследване, оповестено в PLOS ONE, стига до заключението, че моделите на човешко държание по време на шофиране се разграничават доста от тактиката за взимане на решения, която е в основата на системите за независимо шофиране.

В друго проучване, оповестено в Transportation Research Procedia, се отбелязва, че макар целия софтуерен прогрес самостоятелните транспортни средства няма да доведат до дейно самостоятелно шофиране.

Изследователите от Университета в Лийдс също допускат, че „ безвредното и задоволително за индивида взаимоотношение с пешеходците е главно предизвикателство за разработчиците на автоматизирани транспортни средства “.

Изследване, идващо от Германия, което е оповестено в Frontiers in Psychology, предлага отлична визия за това по какъв начин човешките морални решения са от решаващо значение за бъдещето на самоуправляващите се коли.

По-конкретно, изчерпателният проучвателен документ акцентира „ проблемите със основаването на логаритми за взимане на решения, които разполагат с работеща вътрешен глас “ за самоуправляващите се коли в близко бъдеще.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР