Самоучастието на домакинствата в България във втория етап отпрограмата за

...
Самоучастието на домакинствата в България във втория етап отпрограмата за
Коментари Харесай

Над 5 хил. лв. ще е самоучастието за саниране на апартамент от 60 кв. м

Самоучастието на семействата в България във втория стадий отпрограмата за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд за апартамент от 60 кв. м в блок с разгъната застроена повърхност (РЗП) от 4400 кв. м би излязло приблизително към 5100 лв. на домакинство, сочат предварителните планове от първия стадий на процедурата.

Срокът за кандидатстване по втория стадий отпрограмата се удължава до края на февруари, оповестяват от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), написа Investor.bg.

Кандидатстването по процедура " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищен сграден фонд – Етап II “ е продължен до 17:00 часа на 29 февруари 2024 г.Документите по процедурата за кандидатстване остават същите, като за първия стадий.

Новите периоди плануват Сдруженията на притежателите да подадат нужните документи в общините до 10 февруари 2024 година

Към главния пакет документи би трябвало да се приложи в допълнение решение на Общото заседание на етажната благосъстоятелност, че съсобствениците са съгласни да обезпечат 20 на 100 съфинансиране за осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост.

До края на работния ден на 29 февруари общините следва да подадат окомплектованите документи за всяка постройка в ИСУН.

Предстои до 1 февруари локалните управляващи да разгласят графика за подаване на заявките към тях – както на интернет страницата на общината/района, по този начин и в най-малко една локална медия.

Удължаването на периода за подаване на планове дава опция на жителите, които са останали в аварийния лист с оферти по Етап I, да аплайват във втория стадий на процедурата, показват от министерството. В този случай те имат преимуществото, че документите им към този момент са обсъждани и вероятно откритите пропуски в тях са отстранени.

Съсобственици в блокове, които до момента не са декларирали предпочитание за присъединяване в програмата, също могат да го създадат.

Със средствата от Националния проект за възобновяване и резистентност в Етап II ще се финансират до 80 на 100 от вложенията за осъществяване на предписаните действия при осъществяване на енергийните обследвания. Останалите 20 на 100 от общия размер на средства би трябвало да бъдат обезпечени от съсобствениците, за което те би трябвало да са взели решение на извършено от тях общо заседание.

Размерът на средствата от Националния проект за възобновяване и резистентност за Етап II е 282,4 млн. лева Заедно с нужното наложително съфинансиране от над 70 млн. лева общият размер на разноските, които могат да бъдат финансирани, ще доближи 353 млн. лева Данните от осъщественото класиране по Етап I демонстрират, че с този запас ще може да бъдат актуализирани към 250 многофамилни жилищни здания.

Предварителните планове от първия стадий на процедурата сочат още, че междинната стойност на инвестицията на един блок е към 1,5 млн. лв. с включително Данък добавена стойност, а междинната стойност на разгъната застроена повърхност (РЗП) е 4400 кв. м. Така самоучастието от 20 на 100 в Етап II на процедурата по ПВУ за апартамент от 60 кв. м в блок с РЗП 4400 кв. м би излязло приблизително към 5100 лв. на домакинство.

Кандидатите за присъединяване в процедурата е належащо да обезпечат и в процеса на осъществяване да платят 20 на 100 от всички разноски за възобновяване на блока им. Членовете на сдруженията на притежателите могат да набират нужното лично финансиране напълно със лични средства или посредством потреблението на разнообразни финансови принадлежности, създадени и предоставени от частни участници на пазара, да вземем за пример посредством ЕСКО контракт с финансова или друга организация или посредством контракт с електроразпределително сдружение, което е създало и дава принадлежности за финансиране на разноски за енергийна успеваемост.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР