Самостоятелност и сътрудничество с регионални партньориВ продължаващата конкуренция на пазара

...
Самостоятелност и сътрудничество с регионални партньориВ продължаващата конкуренция на пазара
Коментари Харесай

Китай по пътя към независимост от чуждите технологии в областта на производството на полупроводници

Самостоятелност и съдействие с районни сътрудници

В продължаващата конкуренция на пазара на полупроводници Съединените щати не могат неотложно да забранят доставката на съставни елементи, създадени в сходство с най-напредналите механически процеси, от Китай. Китай е тясно вграден в световното разделяне на труда в тази промишленост и в световните вериги за доставки. Има неприятен опит от времената на Тръмп, когато опитите на Съединени американски щати да лимитират съдействието на американските производители на съвременни интегрални схеми (ИС) с китайски производители (например ZTE ) се трансфораха в загуби за американските компании и проблеми с продажбата на техните артикули.

Следователно дълготрайната цел на администрацията на Байдън е да пренасочи веригите за доставки към Съединените щати и техните васали, с последователното изключване на Китай от тях. В сходство с този курс Съединените щати си сложиха задачата да понижат доста зависимостта от своите азиатски съдружници във веригите за доставка на полупроводникови съставни елементи от самите азиатски производители. Започвайки с Тръмп, Съединени американски щати построяват своя лична екосистема за произвеждане на всички сериозни интегрални схеми.

С помощта на международната тайванска TSMC в Аризона (САЩ) се построява цех за произвеждане на ИС по усъвършенстваната 5 nm технология. Заводът е планиран за 20 хиляди ИС на месец. В бъдеще тайванският производител може да построи до шест заводи в Съединени американски щати.

През 2021 година стана известно за проектите на TSMC да построи втори цех в Съединените щати за произвеждане на ИС по 3 nm технология. Известни са и проектите на южнокорейската компания Samsung да влага 17 милиарда $ в построяването на нов цех в Съединени американски щати до съществуващото произвеждане в Тексас.

Трябва да се означи, че във всички тези американски проекти няма желание да се сътвори в Съединените щати произвеждане на модерно съоръжение за произвеждане на интегрални схеми, употребяващи 5 и 3 nm технология, по-специално EUV литографии. Това е доказателство за увереността на американските управляващи, че нищо не заплашва техния надзор върху холандската ASML.

Текущата обстановка в електронната промишленост на КНР като цяло е удобна. В момента в Китай има повече от 350 000 предприятия в бранша на полупроводниците. Общо 34% от китайските полупроводникови предприятия се занимават с търговия на едро и дребно, 28% от предприятията се занимават с научни проучвания и механически услуги, 23% от компаниите се занимават с предаване на информация, програмен продукт и ИТ услуги. Годишният ритъм на напредък е повече от 30%.

Китайските производители обаче имат редица проблеми, които могат съществено да усложнят развиването на промишлеността. И главната измежду тях е неналичието на лично произвеждане на EUV литографии за произвеждане на ИС по най-търсените софтуерни стандарти и мощната взаимозависимост от вноса на редица значими консумативи.

Според статистиката за 2021 година пазарът на съоръжение за произвеждане на полупроводници в континентален Китай е надхвърлил 220 милиарда $, а пазарът на полупроводникови материали е достигнал 11,9 милиарда $.

Тези два пазара обаче са доминирани от задгранични производители, а общото равнище на локализация на полупроводниковото съоръжение в Китай е по-малко от 15%. Нивото на локализация на основно съоръжение, да вземем за пример за йонна имплантация (най-важната връзка в производството на интегрални схеми) и литография, е по-малко от 2%. При консумативите равнището на самодостатъчност на фоторезиста (необходим материал в литографията) според от състава варира в границите на 5%, като фоторезистът от по-висок клас е напълно вносен.

Сега обстановката в Китай в тази област се усъвършенства. Благодарение на енергичните ограничения на Китай за подготовка на лични индустриални мощности, китайските компании уголемяват гамата от съоръжение и материали. В региона на оборудването за обособени литографски стъпки локални производители като China Micro Corporation заемат към 20% от вътрешния пазарен дял. Китайската Jingrui Electric Materials тества нов тип патентован фоторезист и ще стартира всеобщо произвеждане през 2023 година

Тъй като от ден на ден и повече китайски ИС артикули се ревизират от клиенти и получават групови поръчки, се следи общо нарастване на локалните производители на полупроводниково съоръжение и материали.

Голям пробив в постигането на цялостна самостоятелност на Китай от непознати (не единствено американски) технологии се случи в края на 2020 година, когато резултатът от дългогодишните старания на китайската компания SMEE беше сполучливото тестване на напълно китайска литография за бездънен ултравиолетов щемпел (DUV) за произвеждане на възли по софтуерни правила 28 nm. Доставките за всеобщия пазар на полупроводникови артикули, които го употребяват, започнаха през 4-то тримесечие. 2021 година Първите литографии от новото потомство явно са били доставени на SMIC, най-големият китайски контрактуван производител на интегрални схеми.

При неналичието на вероятности за закупуване на най-съвременните EUV литографии, това достижение улесни SMIC да усъвършенства технологията за неведнъж експониране на силициевата пластина. Сега това се прави на нови китайски DUV литографи за произвеждане на микросхеми по 28 nm и 14 nm технология. Сега компанията дава интегрални схеми с размери на транзисторите, вариращи от 0,35 микрона (µm) до 14 nm, само че главната индустриална технология на компанията е 28-нанометровият развой.

В началото на 2021 година китайска компания усвои усъвършенстваната технология FinFET, основана на 14 nm чипове, когато оптималното уплътняване на разположението на транзисторите, а оттова и по-големият им брой върху плочата, се реализира с помощта на специфичното разположение на транзисторните детайли. Предвид особеностите на технологията за многократна експозиция, този вид интегрални микросхеми се създава в дребни партиди за най-важните устройства заради високата цена.

В КНР също се организират проучвания върху технологията за произвеждане на ИС без потреблението на съвременно литографско съоръжение, единствено благодарение на процеси на вакуумно отсрочване. Първият резултат, който удостовери переспективноста на това направление, беше най-малкият транзистор в света с извънредно минимална дължина на пандиза от единствено 0,34 nm, равна на ширината на един въглероден атом. Всички най-тънки съставни елементи на транзистора са основани с помощта на неповторимия му дизайн.

В резултат на развиването на електронната промишленост в Китай, китайският дял на международния пазар последователно се усилва. Според оценки на промишлеността, личното произвеждане на Китай през 2021 година съставлява 16,7% от целия китайски пазар на чипове.

От чипове за 31,2 милиарда $, създадени в Китай предходната година, самите китайски компании са произвели 12,3 милиарда $ (39,4%), което съставлява 6,6% от общия китайски пазар на микрочипове на стойност 186,5 милиарда $. Останалата част е създадена от TSMC, SK Hynix, Samsung, Intel, UMC и други задгранични компании, които имат заводи в континентален Китай.

Ако производството на ИC в КНР нарасне до 58,2 милиарда $ през 2026 година, както предвижда IC Insights, Китай ще съставлява към 10% от общия плануван световен пазар на IC от 717,7 милиарда $ през 2026 година

Като цяло несполучливата тактичност в предишното за догонване на световните съперници в полупроводниковата промишленост посредством придобиване на компании за чипове беше сменена от разчитане на личните сили и съдействие с районни сътрудници.

Сега КНР е в развой на сполучливо решение на казуса с самостоятелното обезпечаване на литографско съоръжение, всички типове най-популярни интегрални схеми и е покрай приемане на цялостна (доколкото е допустимо в актуалния свят) софтуерна самостоятелност в производството на полупроводникови артикули.

Самостоятелността, изключително в региона на микроелектрониката, е безалтернативен избор и за Русия.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР