Самопровъзгласилата се и призната за независима, а след това анексирана

...
Самопровъзгласилата се и призната за независима, а след това анексирана
Коментари Харесай

"Постапокалиптичен" град край Донецк е новото изпитание за силите на Украйна

Самопровъзгласилата се и приета за самостоятелна, а по-късно анексирана от Русия " Донецка национална република " претендира за цялата едноименна украинска област, а в действителност свършва едвам на десетина километра от Донецк.

Там, в дребното градче Авдиивка, комплекси на химичната и металургичната промишленост се трансфораха в отбранителни укрепления на украинската войска.

Градът дълго удържаше опити за взлом от силите на " ДНР ", само че напредъкът на съветската войска и помагащите ѝ в региона и увеличението на живата мощ (на бойното поле влязоха мобилизираните) промени обстановката на терен.

В някои връзки борбата наподобява на продължаващата с месеци за Бахмут, само че в други слага Украйна пред нови проблеми.

 Да остана или да си потегли? Дилемата на украинците покрай фронта Да остана или да си потегли? Дилемата на украинците покрай фронта

Какво е известно за нея?

Тежки сражения

Градът на 90 км южно от Бахмут - най-продължителната борба в хода на войната - се трансформира във " втори Бахмут " съгласно украинските въоръжени сили. Киев предизвести при започване на седмицата, че възнамерява идващия си ход, до момента в който Москва, наподобява, трансферира вниманието си таман към Авдиивка.

Москва изпрати там наемници от частната военна компания " Вагнер " ; съгласно основания във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW) наемниците са по-способни и по-добре подготвени от хилядите някогашни пандизчии, употребявани на други места на източния фронт като Бахмут.

 Ожесточени боеве се водят в Бахмут и Авдеевка без превес Ожесточени боеве се водят в Бахмут и Авдеевка без превес

В последвали оценки се приказва за продължаващ прогрес по фронтовата линия Авдиивка-Донецк; Москва отбелязва триумф в някои обитаеми места в подстъпите към Авдиивка, Киев - сполучливо отблъснати съветски офанзиви. Според ISW обаче за новия съветски залог в Авдиивка приказва публикуваната вест за гибелта на опитния пълководец на " Вагнер " Евгений Малготин; сили като неговите, наподобява, са изпратени в подкрепление на изтощените сражаващите от " Донецката национална република ".

" Безотговорни родители "

Това не поставя завършек на борбата за Бахмут - огромната " месомелачка ", в която Украйна желае да изтощи врага с цената на загуби (които съгласно Съединени американски щати обаче са по-големи за Русия) преди пролетното си контранастъпление. Двете борби обаче си наподобяват в някои връзки, а и и двата града са обкръжени от няколко страни.

Сигнал за ожесточеността на сраженията - оттатък постоянните известия на въоръжените сили на двете страни - пристигна от Генералния щаб на украинската войска. Това стана с решението - поради непрекъснатите бомбардировки - градът, трансформирал се в полесражение, да бъде затворен за цивилни.


© Reuters

" С горест го споделям, само че Авдиивка става от ден на ден като място от постапокалиптичните филми ", сподели Виталий Барабаш, който управлява военната администрация на града. По думите му останалите към 2000 цивилни (за които е известно, че нямат нито електрическа енергия, нито отопление или вода) е по-добре да изоставен. До началото на войната популацията на града е към 30-32 хиляди Според " има безотговорни родители, които крият децата си и не одобряват да излязат от града ".

Важен ли е градът

Наблюдателите са разграничени за смисъла на Авдиивка от стратегическа позиция.

Според военния специалист Олег Жданов градът е нужен за потребностите на съветската войска, в случай че желае да изтласка украинските войски от региона на Донецк, а и да продължи на северозапад с опита си да доближи административните граници на Донецка област, " това е всичко ". " Няма оперативна значителност през днешния ден. Също като Бахмут ", Жданов.


© Twitter @TheStudyOfWar

Градът е по-голям за Украйна, защото пази останалата, неовладяна от Русия част от Донецка област.

Какво ще стане в Авдиивка, в същото време е значимо като последния епизод от съветската зимна атака, която завърши без изключително напредване на фронта. Оттогава Украйна изпраща разнопосочни послания за личната си пролетна контраатака.

Градът се намира доста покрай следената от Русия територия е преодоляването му е естествено, с цел да продължи настъплението на северозапад.

Как ще работи Русия оттук насетне

Авдиивка е и тест за метода на водене на война в Украйна.

Британското военно разузнаване, че Русия търпи загуби на танкове на Десетия танков полк, без да реализира важен прогрес, при опита да бъде обграден градът. Независимо от това ходът на сраженията не е безусловно добър за Русия.

Битката се води и на фона на неспособността на Русия да обкръжи изцяло Бахмут, само че и на тестването за Украйна, която понася загуби и не ѝ доближават запаси по други посоки - да вземем за пример към Авдиивка, също частично обкръжена, нещо, което попречи на силите на Киев да разположат артилерия. " Очевидно е, че за съветското командване борбата за Авдеевщка е първообраз на бъдещите настъпления, които то възнамерява да води при владичество във въздуха и огромно предимство в артилерията ", изданието " Медуза ".

 Украинската войска: Украинската войска: " Удържането на Бахмут е военна нужда "

Изданието отбелязва, че осведомителният метод към борбата на двете страни е необикновен: от нея не идват никакви изображения. Военни репортери и доброволци не се позволяват също от двете страни.

Украиските сили са в сериозна рецесия, само че няма непосредствена заплаха за тях. Същевременно офанзиви като тази по Авдиивка разпиляват ресурсите на украинските сили, които, след Бахмут, трябваше да бъдат укрепени и при Вухледар (където Москва настъпи, към този момент неуспешно), а в този момент и в близкия до Донецк град. Авдиивка не може да бъде изоставена - за разлика от Бахмут след него няма втора линия на защита.


© Reuters

Снабдяването на полуобкръжения град към този момент е мъчно. Противовъздушната защита на Украйна е изтощена от офанзивите по инфраструктурни обекти надалеч от фронта през есента, а Русия търси нови тактики, с които да си върне самодейността в авиацията. Всичко това основава опасности за Киев, въпреки Москва да продължава да търпи загуби.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР