Самообявилите се за българофили и родолюбци организират подписки за свикване

...
Самообявилите се за българофили и родолюбци организират подписки за свикване
Коментари Харесай

Два референдума в България: каква е целта и защо точно сега


Самообявилите се за българофили и родолюбци провеждат подписки за привикване на два референдума, нито един от които няма да реализира официално декларираната цел - нито еврото ще ни избяга, нито България ще стане президентска република. Но не това е значителното - и уредниците доста добре го знаят. Наясно са и с софтуерните, и юридически (в това число конституционни) основания, които обезсмислят начинанията още на равнище подписка. Тогава за какво?

Бърз и елементарен отговор

Бързият отговор се крие в разбуждането на гласоподавателите и активизирането им поради идните предварителни парламентарни избори. Демонстрираното на вота на 2 октомври отчуждение на жителите от политическия развой с над 60% негласували е SOS - и популистите бяха реактивни.

Подписката за референдум, проведена от  " Възраждане ", които са подкрепяни от националистически организации и обединения, борещи се за обичайните полезности на българското семейство, е с въпроса: " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената публична валута в България до 2043 година? ". Така " Възраждане "  активизира цялата мрежа от групи, които кресливо се възмущаваха от Истанбулската спогодба, стачкуваха против имунизирането, колониалното иго и норвежците, които крадат деца...

Подписите се събират до 10 април - в България и в чужбина. И с положителен слоган, завършен в цветовете на националното знаме: " Да запазим българския лев ". Така фрустрирани жители, отвратени от неуспехите на политиците, биват нахъсвани с позитивен заряд - не " против ", а " за ". Излиза, че еврото е опасност, а не най-хубавият излаз от 25-годишната система на валутен ръб.

Хората се подписват против илюзията, че пазят левчето, откакто преходът им е лишил другото - приходи, самочувствие, здраве, младост, деца, избрали чужбина… На́ ви, на́, на́ - лв. няма да дадем, ще го пазим! Не са разбрали, че същинският страж на лв. е точно котвата на еврото, за което е завързан - другояче до момента българските политици и Българска народна банка да са пуснали печатницата за левове, както направиха преди четвърт век.

Инициативата на " Възраждане "  е част от арсенала против еврото, включващ разпалване на страхове от висока инфлация (която и без друго плаши най-бедните в ЕС) и предизвестия за високата задлъжнялост на членки на еврозоната, чиито задължения България ще заплаща.

Симулацията за отбрана на лв. не е нова. През 2018 от партията на Костадин Костадинов събраха, по техни изказвания, над 220 хиляди подписа с искане за народен референдум с въпроса: " Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като публична валута в Република България? ". Така и не ги внесоха в Народното събрание с оправданието, че не били позволени до Народното събрание - а най-вероятно поради опасения от нередности при събирането на подписите.

(Не)съвпадение

Наред с опазването на лв., суверенът ще бъде питан и дали не желае да се сменя държавното ръководство от едни хора, които даже бяха създали партия ( " ИТН " ), която даже спечели парламентарни избори и дори беше в ръководството на страната. Екипът на шоумена и водач на Има Такъв Народ Слави Трифонов ще събира подписи, с цел да се организира референдумът дружно с локалните избори. Това мъчно би им се удало повторно - в интервала, когато бяха на върха на известността си, събраха над 670 хиляди гласа, а референдумът, състоял се дружно с президентските избори през 2016 година, за малко не мина поради едни 12 хиляди гласа.

Въпросът в подписката на Има Такъв Народ гласи: " Подкрепяте ли осъществяване на избори за Велико Народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно ръководство от парламентарна в президентска република? ".

" Това е просто съвпадане - аз какво да направя, че този парламент не съумя да направи нищо ", съобщи Трифонов на въпрос по отношение на съвпадението с подписката на " Възраждане ". Не че предходните се отличиха. Върволица парламенти се окичиха с безславие, до момента в който глашатаи не започнаха да тръбят защо са партиите - ето президентът какъв брой добре се оправя. И от Има Такъв Народ наляха още в тая мелница с данни от изследване - към 26% са задоволени от демокрацията в България, 87% не имат вяра на Народното събрание, 2/3 - на Министерски съвет и прокуратурата. Но към президента Радев заемът на доверие е висок.

Излиза, че едноличните решения на една, въпреки и мажоритарно избирана фигура, биват одобрявани, само че не и Народното събрание с неговите 240 депутати, представляващи разнообразни партии. Тези процеси наподобяват един модел на управляема народна власт, свързван с Русия, само че не и с Европа.

Далекобойна тактичност

Подписките за референдуми не преследват единствено краткосрочните резултати за реанимация на изборната интензивност и резултати на вота. Последствията от тях ще са по-дълготрайни - защото дълбаят в пукнатините, с цел да ги трансфорат в разломи. Присъединяването към еврото е стъпка към пълноценната интеграция в Европейски Съюз. " Защита "  на националната валута от този развой значи изолираност, даже алиенация от Общността, към която България е избрала да се причисли. В това се прицелват и съветските хибридни офанзиви. Така че колкото по-дълго тътне шумът към подписките против еврото и парламентарната народна власт, толкоз повече подозрения, безпокойствие и отчуждаване ще създават.

Служебното държавно управление също оказва помощ - не е стартирало информационно-разяснителната акция за еврото, както го задължи 48-ото Народно събрание. А президентът не го подсеща да се раздвижи - ангажиран е да работи като глава на републиката.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР