Самолетите ни нямат системата “свой-чужд”Съюзниците ни в Алианса вече пазят

...
Самолетите ни нямат системата “свой-чужд”Съюзниците ни в Алианса вече пазят
Коментари Харесай

Нашите МиГ-29 не могат да участват в операции на НАТО

Самолетите ни нямат системата “свой-чужд”

Съюзниците ни в Алианса към този момент пазят небето ни

“Нашите МиГ-29 биха попречили естественото осъществяване на интервенция за надзор на въздушното пространство на НАТО. Те ще бъдат приземени, те не могат да вземат участие в съюзни операции”. Това съобщи пред БНР проф. Тодор Тагарев, който е някогашен длъжностен министър на защитата.

Той изясни, че НАТО организира интервенция за засилен надзор на въздушното пространство на източния фланг на Алианса със самолети на Румъния, Гърция, евентуално и на Турция, с американски изтребители, ситуирани в Румъния, с разследваща и изтребителна авиация, ситуирана на авионосните групи в Средиземно море. “В тази интервенция ние не можем да участваме. Нашите изтребители нямат системата “свой-чужд” и биха били обсъждани от нашите съдружници като цели”, сподели още проф. Тагарев.

Според него съдружниците на България в НАТО към този момент са поели контрола върху въздушното пространство на страната ни.

“За нас проблем е неналичието на оперативна съгласуемост. Ако има някакво ясно установяване на зони, в които се знае, че летят български самолети и да се знае, че там няма цели на НАТО, нашите МиГ-29 могат да изпълнят някаква задача, само че това усложнява съюзната интервенция излишно”, уточни той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР