"Самолетите Ф-16 пазят Румъния само в хубаво време", пише в.

...
"Самолетите Ф-16 пазят Румъния само в хубаво време", пише в.
Коментари Харесай

Румънските Ф-16 летят само при хубаво време

"Самолетите Ф-16 пазят Румъния единствено в хубаво време ", написа в. "Ромъния либера ", разяснявайки отсъствието на купените наскоро самолети от военния церемониал във връзка националния празник на Румъния. Бойните самолети, купени от Румъния за 628 милиона евро, отсъстваха от военния церемониал в Букурещ на 1 декември 2018 година, тъй като не можаха да излетят от летището. Най-зрелищният миг, включен в програмата на парада - прелитането на четири бойни аероплан Ф-16 "Файтинг Фолкън " над Триумфалната арка в Букурещ, не се състоя, отбелязва вестникът.

Изданието показва, че самолетите не са съумели да излетят от летището във Фетещ, защото пистата се е заледила в петък през нощта и макар всички старания на техническия личен състав интервенцията не е могла да завърши в точния момент. Според в. "Адевърул " самолетите Ф-16, които за първи път трябваше да вземат участие във военния церемониал във връзка националния празник тази година, не са съумели да излетят поради обледяване на самите летателни апарати.

Вестниците пишат, че министърът на защитата Габриел Леш е изискал "разясняване на обстановката " по тази тематика. "Трябва да разберем дали е било нечия неточност или неведение или какво тъкмо се е случило (...) Искам да ви кажа доста съществено, че в никакъв случай не можем да рискуваме да вдигнем уред Ф-16 от земята в несъответствуващи условия, пък било и за сходен церемониал ", съобщи министърът. Той посочи, че водачите на Ф-16 към момента вършат подготвителни полети. "Ние към момента се учим да работим с тези апарати ", посочи Леш в изявление за телевизия Б1 ТВ.

"Ромъния либера " отбелязва, че румънските военновъздушни сили имат сега на въоръжение 12 самолета Ф-16, купени на остаряло от Португалия за сумата от 628 милиона евро. Изданието припомня, че покупката бе утвърдена през 2012 година от Върховния съвет за национална защита, като страната трябваше да избере сред четири предложения: Ф-16 (нови или втора ръка), Тайфун (нови) или Грипен (нови). За Ф-16 румънските управляващи знаеха през цялото време, че са доста чувствителни самолети, които имат потребност от извънредно чиста писта за политане и кацане, разяснява всекидневникът, като отбелязва, че климатът на Португалия е по-различен от този в Румъния.

Изданието показва, че преди няколко седмици тогавашният министър на защитата Михай Фифор е декларирал, че Румъния възнамерява да купи още пет самолета Ф-16 от Португалия, а по-късно и още няколко. Според представени от вестника военни специалисти Румъния има потребност от три или четири ескадрили изтребители, включващи общо 48 самолета.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР