Самолети на трети държави от НАТО, базирани в България и

...
Самолети на трети държави от НАТО, базирани в България и
Коментари Харесай

България и Румъния искат чужди изтребители да пазят въздушното ни пространство


Самолети на трети страни от НАТО , основани в България и Румъния , ще могат да извършват интервенции по защита на въздушното пространство на двете страни. За това са се договорили от двете военни министерства на среща в Русе, оповестява БНР.

Промяната е в протокол към съглашението от 2011 година сред България и Румъния , уточняващо провеждането на презгранични интервенции за защита на въздушното пространство. Така, в случай че аероплан на трета страна от НАТО , основан в Румъния , би трябвало да извърши интервенции по защита на въздушното пространство, той ще може да прелети и над България.

Това до момента не беше допустимо. 

За да бъде реалност обаче, съглашението би трябвало да бъде утвърдено от парламентите на България и Румъния.

Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов е показал, че това е методът за усилване на сигурността освен на двете страни, само че и на въздушното пространство на НАТО.

Последно в България американски самолети F-16 имаше през есента на предходната година в границите на учението „ Тракийска пепелянка “.

Правителството позволи на осемте американски изтребителя да останат до края на октомври. Целта беше да извършват задания по Плана за интегрирана противовъздушна и противоракетна защита на НАТО.

От 2016 година насам Съединени американски щати и Италия също са взели участие в подсилването на въздушната защита на България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР