Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров

...
Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров
Коментари Харесай

България не пусна да прелети над територията й самолета на Лавров заради санкционираната Мария Захарова

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров не е прелетял над България, а над Турция и Гърция на път за срещата на ОССЕ в столицата на Република Северна Македония Скопие. Това оповестява държавната съветската пропагандна организация ТАСС, като се базира на данни на профилирания уебсайт за следене на полети " ФлайтАуеър " (FlightAware).
 
След искане от страна на Република Северна Македония София даде позволение за прехвръкване на самолета на съветския външен министър през българското въздушно пространство. Но в последна сметка самолетът на Лавров не бе позволен.
 
Дължината на маршрута на министерския съвет беше към 4000 км, а пътуването лиши повече от пет часа, написа ТАСС. Според съветския агитационен рупор българската страна е отказала да допусне самолетът на съветския външен министър да прелети, тъй като на борда му се намира Мария Захарова, формален представител на съветското дипломатическо ведомство.
 
В нотата на българското външно министерство, с която ТАСС разполага, се споделя по-специално:
" Дава се позволение за присъединяване в горепосочената среща в Скопие на съветския външен министър Сергей Лавров и съпътстващата го делегация в сходство с нотата. Разрешението не се отнася за шефа на Департамента за информация и преса на съветското външно министерство Мария Захарова, която е включена в листата със наказания в сходство с настоящото законодателство на Европейски Съюз ".
 
Говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова назова " рискова нелепост " решението на българските управляващи да откажат на самолета на съветския външен министър Сергей Лавров да прелети през въздушното пространство на страната, в случай че тя е на борда.
 
Арогантността на Запхарова съперничи на тази на съветския посленик Митрофанова в София. Ето какво написа още тя:
" Мислеха ли българските чиновници, че сходни ограничения могат да бъдат приложени в отговор към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп описи? Мислеха ли по принцип за основаване на рисков международен казус? Мисля, че не. Кой даде право необразовани служители в София да опозорят българския народ?...Ние, апропо, към този момент сме в Скопие ".
 
Сергей Лавров беше посрещнат в Скопие от съветския дипломат. Там той взе участие в 30-ата Министерска среща на Организацията за сигурност и съдействие в Европа.
 
В Скопие висшият представител на Европейския съюз по външна политика Жозеп Борел съобщи след среща с премиера Димитър Ковачевски, че членовете на ОССЕ остават обединени зад Украйна.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР