Самолетът от Тел Авив с четирима българи от кораба Рожен,

...
Самолетът от Тел Авив с четирима българи от кораба Рожен,
Коментари Харесай

Фалстарт! Технически проблем върна самолета с бг моряците от „Рожен” в Тел Авив

Самолетът от Тел Авив с четирима българи от кораба „ Рожен ”, който трябваше да кацне в София в 19:55 ч., се е върнал назад в израелската столица на 30-ата минута след излитането. Вместо в 17:15 ч., той излетя в 18:58 ч.

Самолетът обаче е кацнал назад в Тел Авив, потвърдиха за NOVA от Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация ”. Оттам разясниха още, че не е пуснат нов полетен проект.

От Министерството на превоза потвърдиха, че самолетът се е върнал назад заради механически аргументи. От ведомството обясниха, че няма мотив за терзание и потърпевши измежду пасажерите и екипажа. Пасажерите се пренасочват към различен аероплан, който се чака да кацне в София в 00:10 ч.

Очакваше се самолетът да кацне малко преди 20 ч. Корабът „ Рожен ” плава под малтийски байрак, само че е благосъстоятелност на " Параходство Български морски флот ". От там оповестиха за NOVA, че са организирали прибирането им, макар че " няма безусловно никакъв риск ".

Гр. Ашдод и пристанището му се намират на брега на Средиземно море тъкмо сред Ивицата Газа и Тел Авив. От повече от седмица там е и корабът „ Рожен ” с 19 българи на борда. До връщането на четирима от тях се стигна, откакто самите те са поискали това. На тяхно място отидоха други български моряци.

" Смяната към този момент е кацнала в Тел Авив, спокойна е ситуацията и се планува полет, който е очакван да излети в 17:15 ч. ", заяви по-рано Мария Габриел.

Собствениците на кораба - " Параходство Български морски флот " обясниха, че ситуацията към " Рожен " е естествена.

" Просто използваха случая да бъдат малко по-рано заменени от приключването на контрактите им, това е едната ми от хипотезите. Офицерът по сигурността на пристанището се е качил на борда на кораба, с цел да изиска капитана и старши помощника да разяснят, че няма безусловно никакъв риск, че пристанището работи при естествени условия ", съобщи Александър Калчев, шеф на сдружението.

Според договорите на моряците, има опция да изискат евакуиране, в случай че са в регион с военни дейности. " Процедурата е, в случай че има искащ, да отиде при капитана, да се съобщи, той да изпрати до отдел „ Кадри ” и да му организираме промяната ", добави Калчев.

В началото на войната сред Русия и Украйна корабът „ Рожен ” беше и в региона на бойните дейности на пристанище Черноморск. Там беше и различен български транспортен съд - „ Царевна ”. Съпругът на Валентина Янева е бил на борда му, а днешната обстановка връща спомените ѝ.

" Като се спомня какво се случи с екипажите, когато бяха в Украйна - това беше нещо грубо. Съчувствам на фамилиите и се апелирам най-малко да няма от предния екипаж, когато се завърна кораба качих се и имаше голяма дупка пред кабината на мъжа ми ", спомня си Янева.

Рядкост е един и същи транспортен съд да попадне в такава обстановка за толкоз малко време. " Просто съвпадане, по този начин се е случило ", сподели кап. Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Капитан Димитър Димитров се оказва в регион на военни дейности през 1994 година, когато е бил на борда като помощник-капитан. Без да знае, попада наоколо до крайбрежията на Словения сега на отделянето ѝ от някогашна Югославия.

" Съвсем обикновено е човек да се тормози. Психиката на моряците е те да се тормозят малко повече от хората, които са на брега ", добави кап. Димитров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР