Самолетът остави GPS следа на описаната държавната граница от 2480

...
Самолетът остави GPS следа на описаната държавната граница от 2480
Коментари Харесай

Пилоти описаха териториалните граници на България

Самолетът остави GPS диря на описаната държавната граница от 2480 км

Летците Иво Табаков и капитан Николай Калайджиев направиха полет с лек аероплан, по време на който описаха териториалните граници на Република България във връзка националния ни празник - 3 март, оповестиха от платформата за летателни площадки, съорганизатори на самодейността.

Пилотите излетяха от летище Драгановци край Габрово на 4 март, а не на 3-ти, заради неприятните метеорологични условия, в 08:35 часа. Първият ден от обиколката на границите на България протича с полет на запад до връх Ком и оттова стартират да чертаят диря по българската граница на север, достигайки река Дунав, летят до Русе, където в 11:40 ч. кацат за презареждане на летище Щръклево. Този стадий от полета трае три часа и пет минути.

По-късно излизат в 13:21 ч., връщат се до Русе, с цел да продължат да основават своята GPSследа, и не престават да летят по северната граница до Черно море, след това се насочат на юг, следват контура на морската ни граница и кацат на летище край Приморско в 15:43 ч. за отмора и презареждане. Този стадий продължава два часа и двайсет и две минути. Общо за първият летателен ден водачите имат пет часа и двайсет и седем минути, допълват от LANDBG.

Във втория ден от обиколката на границите на България двамата изхвърчат от Приморско в 06:59 ч., потеглят на юг по контура на границата. Първоначално полетът протича обикновено, само че в региона на Петрич и Благоевград водачите се натъкват на облаци и комплицирани метеорологични условия. Въпреки това те са запазили своят курс и не престават на север, до момента в който доближат още веднъж връх Ком. Там затварят следата на очертанията на българската държавна граница. Пилотите са летели на разстояние сред осем и 10 километра във вътрешността в пространството на България.

За край водачите летят към Централна Стара планина и вършат победоносен кръг – обиколка към връх Свети Никола с Паметника на свободата, по-късно кацат на летище Драгановци в 12:09 ч., а полетът за втория ден е с дълготрайност пет часа и 10 минути.

Цялото летателно време е 10 часа и трийсет и седем минути, за двата дни минават 2480 км, а от тях 2180 км са по контура на държавната ни граница, оповестиха още уредниците.

Инициативата е по концепция на Иво Табаков, който е пилотирал. Капитан Николай Калайджиев, притежател на два международни върха, е помагал в планирането, навигацията и разрешителните за полета.

През октомври 2022 година българският пилотНиколай Калайджиев усъвършенства международен връх на " Гинес " на летището в габровското село Драгановци. Световният връх е за " най-вече излитания и кацания с осъществяване на полет по кръга и набор на височина 1000 фута (305 метра) по отношение на терена и кацане преди или в зона от 20 метра с ултралек аероплан за един час ".

Калайджиев слага и международен връх на FAI (Международната федерация по аеронавтика) със аероплан с оптималната излетна маса от 300 до 500 кг.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР