Самолетът-нарушител, прихванат вчера от ВВС, е изпълнявал тренировъчен полет, обясни

...
Самолетът-нарушител, прихванат вчера от ВВС, е изпълнявал тренировъчен полет, обясни
Коментари Харесай

Адмирал Емил Ефтимов: Самолетът-нарушител, прихванат от ВВС, е изпълнявал тренировъчен полет

Самолетът-нарушител, прихванат през вчерашния ден от Военновъздушни сили, е изпълнявал подготвителен полет, изясни пред Българска национална телевизия началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

" Не е полет, който може да се интерпретира като тестване на системите за наблюдаване. Това е един подготвителен полет, просто не са спазили оповестените вести, не са влезнали във връзка, нарушили са зони, които са оповестени като краткотрайно рискови за въздухоплаване. Тривиално, само че би трябвало да се съблюдават тези правила. Още един път - показахме, че водим наблюдаване, способни сме да реагираме. Самолетът се намира на тренировъчвното летище в Бохот, има органи, които се занимават. Нашата работа беше да идентифицираме и да известим съответните органи ", изясни Емил Ефтимов.

Според началника на защитата Военновъздушни сили са си свършили работата съвършено.

" Изводът е един, че системата за противовъздушна защита работи. Ние сме в положение да реагираме на всяко нарушаване на въздушното пространство. От друга страна желая да подчертая обстоятелството, че по отношение на смяната на ситуацията по сигурността, организираме засилени мероприятия за нараснала зоркост. Повишено е наблюдението както във въздушното, по този начин и в морското пространство. Режимът е под строго наблюдаване и той би трябвало да се съблюдава от всички. Не бих споделил, че това е огромен случай. Това е едно нарушаване на разпоредбите за въздухоплаване, само че дано да извлечем нужните уроци. Хората, които са въвлечени в тази активност, даже и частната, да бъдат по този начин виновни да съблюдават разпоредбите, да съблюдават известията, с цел да не се стига до нежелани произшествия. В тоя случай се размина без тежки последствия, само че представете си, в случай че това беше в тежки атмосферни условия, мъчно за опознаване, щяхме да бъдем сложени при доста сложни условия ", съобщи началникът на защитата.

Адмирал Ефтимов акцентира какъв брой са значими модернизационните планове - планът за ново въздушно наблюдаване, планът за 3D радарите. По думите му тези планове би трябвало да вървят, с цел да можем да се обезпечи резистентен, благонадежден режим за наблюдаване на въздушното пространство.

Началникът на защитата се включи в предаването " Денят стартира " от Фрация, където представителна гвардейска част с българския байрак отпред ще води марша за Деня на Бастилията.

За повторно представителна част от Българската армия ще води марша на Националния празник на Франция. Така е било и през 2007 година.

" Тази година подтекстът е различен. Тази година началниците на защитата от Източния фланг на НАТО са поканени за вземат участие в честванията за Деня на Бастилията, с цел да се насочи обръщение от Франция, демонстрирайки уговорката на френската страна по източния фланг на НАТО. Затова сме поканени началниците на защитата от страните от Източния фланг, военнослужещи от страните, които домакинстват бойните групи на НАТО, а също страните, които способстват към този потнциал ще преминат в общ строй. А този пеши марш - над 5 000 военнослужещи, ще бъде воден от българския байрак, от нашите гвардийци ", описа адмирал Ефтимов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР