Самолетът, на борда на който се е намирал ръководителят на

...
Самолетът, на борда на който се е намирал ръководителят на
Коментари Харесай

Според предварителната оценка на САЩ в самолета на Пригожин е поставена бомба

Самолетът, на борда на който се е намирал ръководителят на паравоенната формация „ Вагнер “ Евгений Пригожин, е бил свален вследствие на скрит план за ликвидиране, само че методът не е бил ракета земя-въздух, обявиха американски чиновници.

Предварителните оценки на американското държавно управление, които съгласно формалните лица са непълни, допускат, че в самолета е избухнала бомба или че някаква друга форма на бойкот е предизвикала злополуката северозападно от Москва, оповестява „ The Wall Street Journal “.

Руското държавно управление съобщи, че проверява повода за злополуката, само че не даде в детайли пояснение. Близки до Вагнер и Пригожин канали в обществените медии настояват, че самолетът е бил свален от съветска противовъздушна ракета.

В деня след гибелта на Пригожин негови поддръжници се стекоха на спонтанни монументи, с цел да отдадат респект на индивида, провел кратковременно въстание против Москва.

В четвъртък съветският президент Владимир Путин наруши първичното си безмълвие и сервира съболезнования на фамилиите на жертвите.

Той похвали достиженията на Пригожин, само че също по този начин съобщи, че шефът на „ Вагнер “ е позволил някои съществени неточности.

„ Искам да отбележа, че това са хора, които способстваха доста за общата ни идея да се борим с неонацисткия режим в Украйна “, сподели той на членовете на Вагнер в самолета. „ Ние помним, знаем и няма да забравим. “

Официалната информация за злополуката и аргументите за нея е нищожна. Властите оповестиха, че всичките 10 души на борда на самолета са починали, а Следственият комитет на Русия стартира наказателно следствие по съмнения за нарушение на разпоредбите за авиационна сигурност.

Руските държавни медии оповестиха, че са открити 10 тела и разгласиха фрагменти от работата на следователите на мястото на случая. Полицията е обкръжила входа на селото в Тверска област, където се е разрушил самолетът.

Местните медии оповестиха, че телата на жертвите са били натоварени в коли, принадлежащи на погребална компания, и са били откарани. Местни поданици, които настояват, че са чули детонация, преди да видят самолета да пада на земята.

Няколко канала в Telegram, близки до групата „ Вагнер “, разгласиха видеоклип, на който се вижда по какъв начин войник в униформа на „ Вагнер “ е коленичил и плаче пред спонтанен параклис пред някогашния офис на „ Вагнер “ в Новосибирск, град в Южна Русия.

Както и при предходни смъртни случаи на противници на Путин, Кремъл евентуално ще посее комплициране по отношение на това кой е умъртвил Пригожин. Руските държавни медии към този момент започнаха да популяризират спорни догатки – от обвиняване към Украйна до съмнение, че противник на Пригожин е сложил бомба в самолета му.

Кремъл може единствено да се възползва от тази неустановеност, защото Пригожин беше разединяваща, въпреки и известна, фигура в Русия, както и протеже на Путин. Въпреки че Кремъл и преди е отстранил противници, Пригожин е първият почитан предан човек, за който се твърди, че е погубен от Путин поради хипотетични нарушавания на системата.

Смъртта му е проблематична, защото той беше воин за милиони недоволни ветерани и елементарни руснаци поради военната си история и язвителните си разобличения на хипотетичния мързел и корупция в армията.

В Кремъл „ евентуално ще има сензитивност във връзка с това по какъв начин бойците от „ Вагнер “ и техните симпатизанти ще одобряват новината “ за гибелта на Пригожин, споделя Ерик Грийн, някогашен консултант в Съвета за национална сигурност на президента Байдън, който в този момент е нерезидентен академик в Международния фонд „ Карнеги “ във Вашингтон.

В същото време Пригожин беше рисков противник за висшите съветски чиновници в региона на защитата, множеството от които евентуално са наясно кой стои зад убийството му. Грийн съобщи, че Кремъл може и да бъде по-категоричен по отношение на това кой е умъртвил Пригожин с течение на времето, като означи, че при отравянето на други противници – като политическия критик Алексей Навални и някогашните шпиони Сергей Скрипал и Александър Литвиненко – „ Кремъл първо култивира неизясненост, само че през идващите месеци даде недвусмислени подмятания за авторството “.

Правителствен чиновник на Обединеното кралство съобщи, че въпреки западните държавни управления към момента да събират информация и сведения за злополуката, най-вероятният обвинен за нечиста игра е Федералната работа за сигурност на Русия, или ФСБ, нейната вътрешна разследваща организация.

Дори когато новината за гибелта на Пригожин се разпространяваше по света, за Кремъл всичко си вървеше както досега

Около час след злополуката Путин излезе на трибуната в Курск, Западна Русия, с цел да произнесе тирада, в която възхвалява успеха на Русия над нацистите през Втората международна война и хвали мъжете, които в този момент се борят в Украйна, без да загатва някогашния си съдружник.

В четвъртък във видеообръщение към срещата на върха на групата на разрастващите се страни БРИКС той изрази нормалните си недоволства от напъните на Запада да сътвори еднополюсен международен ред, управителен от Съединени американски щати.

Путин даде обещание да задълбочи връзките с африканските страни и съобщи, че Русия остава благонадежден сътрудник за доставки на храни и горива, откакто се отдръпна от договорката, която разреши на Украйна, главен снабдител на зърнени храни и други хранителни артикули за разрастващите се страни, да продължи износа по море. Президентът не загатна Пригожин или самолетната злополука.

Реакцията на поддръжниците на Вагнер на гибелта на Пригожин към този момент е спокоен печал измежду неговите сътрудници, доста от които са закалени в борбите в Украйна.

Единственият канал в Телеграм, който публично съставлява Пригожин и неговите компании, мълчи от 26 юни насам, а нито един от главните канали, които настояват, че са свързани с Вагнер, не е направил изказвания с апел към поддръжниците да се съберат.

Военачалникът изпрати в Украйна сили от към 50 000 бойци, които поведоха траяла месеци борба за завладяването на град Бахмут и връчиха на Русия най-важната ѝ победа през месеца. По-късно той съобщи, че Вагнер е изгубил 20 000 души, сражаващи се за града, множеството от които наказани, наети от съветски затвори. Бойният контингент на Вагнер, който настъпваше към Москва през юни, наброяваше единствено няколко хиляди души.

Владимир Осечкин, съветски правозащитник в заточение, който оказва помощ на дезертьори да изоставен страната и написа книга за Вагнер, съобщи, че след гибелта на основните фигури на групировката се задълбочава разривът сред членовете на военното командване на Вагнер и тези, които имат достъп до финансите му.

Сред жертвите, дружно с Пригожин и основния пълководец на Вагнер, Дмитрий Уткин, съгласно съветската работа за гражданска авиация, е Валерий Чекалов, който е упрекнат в прекачване на съветски държавни пари, предопределени за Вагнер, посредством десетки офшорни компании, свързани с групата.

„ Те нямат проект Б, откакто Пригожин към този момент го няма “, сподели Осечкин, базирайки се на това, което съгласно него са фрагменти от замяна на текстови известия сред членове на „ Вагнер “, които са му били предадени. „ Най-важните фигури на Вагнер починаха в този аероплан. “

Когато се появи новината за гибелта на Пригожин, светлините в постройката на някогашния център „ Вагнер “ в Санкт Петербург бяха включени, с цел да образуват формата на кръст. Центърът беше открит през ноември, в разгара на известността на Пригожин в Русия, и беше затворен от управляващите след протеста.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР