Самолетът на Байдън Еър форс 1 кацна в американската военна

...
Самолетът на Байдън Еър форс 1 кацна в американската военна
Коментари Харесай

Джо Байдън пристигна в Хирошима за срещата на върха Г-7

Самолетът на Байдън " Еър форс 1 " кацна в американската военна база Ивакуни, на към 40 километра в Хирошима. Оттам Байдън се насочи към Хирошима, където довечера локално време ще има двустранна среща с японския министър председател Фумио Кишида.

Родният град на Кишида - Хирошима, ще бъде хазаин от на следващия ден до неделя на срещата на най-развитите индустриални страни. В Хирошима, където Съединени американски щати хвърлиха първата нуклеарна бомба през 1945 година по време на Втората международна война, членовете на Голямата седморка ще създават тактики за справяне с продължаващата война на Русия в Украйна.

Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на Белия дом, съобщи, че съветската инвазия има огромно значение и ще бъде значима тематика по време на срещата на върха, прибавя Българска телеграфна агенция.

" Ще има полемики за обстановката на бойното поле ", сподели Съливан пред кореспонденти, съпътстващи Байдън в президентския аероплан " Еър Форс 1 ". Съливан акцентира, че водачите на Г-7 ще работят за справяне с всички пропуски в глобите против Русия, с цел да може резултатът им да бъде оптимален.

Снимка: AP/БТА

" Ще се разисква настоящото положение на глобите и стъпките, с които Г-7 ще се ангажира групово, по-специално във връзка с използването ", сподели той.

Снимка: AP/БТА

Съливан съобщи, че съюзът сред Съединени американски щати и Япония е достигнал " същинска върхова точка ".

Той съобщи, че по време на двустранната среща на Байдън с Кишида ще се разисква развиването на двустранните връзки, които са постигнали прогрес през последните две години " във всяко измерение, без значение дали става въпрос за военното измерение, за икономическото измерение, или за неотдавна подписаното съглашение за чиста сила ".

Вижте всички фотоси

Байдън и Кишида ще прегледат и стопански въпроси. Съединени американски щати и Япония започнаха да гледат на световната търговия по нов метод предвид на устойчивостта на веригата за доставки и националната сигурност. Неотдавна те подписаха съглашение по отношение на веригите за доставка на сериозни минерали. Двете страни си сътрудничат и в създаването на възобновими енергийни източници и си партнират в напъните за ограничение на достъпа на Китай до модерни компютърни чипове.

Кишида се надява да разиска с Байдън по-нататъшното подсилване на възпирането и способността за реагиране в изискванията на китайската нападателна агресивност в Индо-тихоокеанския район, както и да удостовери смисъла на Тайванския пролив за международния мир и непоклатимост.

Снимка: AP/БТА

Япония също по този начин желае да разиска способи за подсилване на тристранното си партньорство със Съединени американски щати и Южна Корея след подписаното през април съглашение сред тях за усилване на средствата за въздържане на риска от нуклеарна офанзива от страна на Северна Корея.

Всяка среща на върха на Г-7 се организира при строги ограничения за сигурност, само че Япония би трябвало да направи повече след нападението през април против премиера Фумио Кишида и убийството предходната година на някогашния водач Шиндзо Абе, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Според локалните медии към 24 000 чиновници по сигурността ще бъдат ситуирани в Хирошима, където до неделя ще се организира срещата на върха на водачите на главните индустриализирани демокрации.

Снимка: AP/БТА

Сигурността беше засилена още преди събитието, като полицията патрулира измежду туристическите групи в известния Мемориален парк на мира. Полицейски чиновници патрулираха също по реката, която минава около обекти като Купола на атомната бомба, а хеликоптери непрекъснато прелитаха над града.

Снимка: AP/БТА

Мерките за сигурност бяха в действие и в Токио, където на огромните гари бяха извадени от употреба автоматизираните шкафчета за багаж. Вендинг машините, ситуирани в станциите на метрото, също бяха изключени и запечатани, а табели предупреждаваха, че няма да бъдат налични по време на срещата от съображения за сигурност.

В Хирошима табели из целия град и в хотелите припомнят на жителите и туристите, че срещата на върха ще провокира усложнения, в това число затваряне на улици и достъпа до остров Мияджима, където би трябвало да се срещнат водачите.

Японските медии оповестиха също, че десетки учебни заведения и други институции просто са избрали да затворят по време на срещата.

Снимка: AP/БТА

Мерките за сигурност са затегнати, защото споменът за убийството през юли предходната година на някогашния министър председател Шиндзо Абе по време на избирателен протест в Западна Япония към момента е свеж. Миналия месец пък мъж хвърли бомбичка против настоящия министър председател Фумио Кишида по време на предизборна обиколка в западната префектура Вакаяма. Кишида се измъкна незасегнат от случая, само че фактът, че нападателят съумя да се приближи толкоз покрай него, провокира нови рецензии за пропуски в ограниченията за сигурност на Япония.

Към водачите на страните членки на Г-7 (Япония, Съединени американски щати, Канада, Англия, Франция, Германия, Италия) и на Европейския съюз тази година ще се причислят посетители като бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва и индийския министър председател Нарендра Моди, показва Агенция Франс Прес.

Снимка: AP/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР