Самолетът Чесна е имал разрешение да кацне на летището в

...
Самолетът Чесна е имал разрешение да кацне на летището в
Коментари Харесай

Разбилата се Чесна имала разрешение да кацне в Скопие

Самолетът " Чесна " е имал позволение да кацне на летището в Скопие като различно летище според утвърждения проект на полета, удостовери за организация МИА службата за надзор на полетите М-НАВ, заяви " Нова телевизия ".

М-НАВ изрично отхвърли изказвания в някои медии, че на самолета не било позволено да кацне в Скопие поради визитата на гръцкия министър председател Алексис Ципрас.

Службата прикани в полза на следствието и от респект към починалите да бъдат прекъснати по-нататъшни дезинформации.

М-НАВ през вчерашния ден осведоми, че поради неприятното време водачът на самолета е изискал да кацне в Скопие, което му било позволено, само че скоро по-късно той решил да продължи за София.

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония популяризира фрагменти от мястото на самолетната злополука край Скопие, при която починаха български предприемач, брачната половинка му и двете им дъщери.

На видеото се виждат останките от дребната машина " Чесна ", която се разруши в планински регион при полет от Охрид към София във вторник.

Македонски медии пък разпространиха аудиозапис, на който се чува диалогът сред авиодиспечерите и водача на дребния аероплан с българско семейство. От записа излиза наяве, че управлявалият машината 49-годишен мъж се опитвал да изясни, че са попаднали на място с доста неприятни метеорологични условия. Преди водачът да успее да приключи изречението си, връзката се разпада.

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония показва съболезнования на околните на жертвите и на жителите на България.

Телата на починалите бяха открити и превозени в " Съдебна медицина " в северномакедонската столица за освидетелстване, прецизира " Нова телевизия ".

" Водещата догадка е неприятното време ", изясни посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

49-годишният мъж, който пилотира самолета е предприемач. Занимава се със сметопочистване и разделно събиране на боклуци. Съпругата му е юрист. Дъщерите им са на 14 и 18 години.

Пилотът на самолета е бил задоволително умел и е държал извънредно доста на сигурността и е отказвал полети при най-малки проблеми с времето. Машината е била оборудвана над стандарта за този модел " Чесна P 210 N ". Била е с херметизирана кабина, което й е давало опция да лети на по-голяма височина.

Все още не е ясно дали българските управляващи ще се включат в следствието, каквато поръчка имаше няколко часа след случая. Българските управляващи са в непрекъснат контакт с македонските си сътрудници. Премиерите Борисов и Заев са провели диалози по случая. В телефонен диалог с Бойко Борисов Зоран Заев изрази съболезнования за нещастието.

Днес българският консул е участвал на приемането на телата на починалите в " Съдебна медицина " в Скопие. Очаква се идентифицирането да отнеме повече време.

На мястото на случая не са открити документи, които евентуално са изгорели.

Във връзка с злополуката, станала през вчерашния ден във въздушното пространство на Северна Македония, посолството на България в Скопие е основало спешен щаб.

Останките от разрушилия се аероплан, летял по маршрут Охрид-София, са били локализирани през вчерашния ден в 19.00 часа локално време на 4-5 км от връх Солунска глава в планината Якубица. Днес преди обяд избавителни екипи на управляващите в Северна Македония са съумели да стигнат до мястото на случая. По неофициални данни самолетът е паднал от височина 4200 метра и се е разрушил на надморска височина 2200 метра.

По информация от Ръководството на въздушното придвижване в Република Северна Македония самолетът е попаднал в мощна турбуленция и водачът е изгубил надзор над полета.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг в Министерския съвет посочи, че на мястото на случая са били открити четири тела. Потвърдена е била информация, че няма оживели.

" В непрекъсната връзка и съгласуваност сме с сътрудниците от Северна Македония ", сподели Младен Маринов.

Държавата има опция да окаже подпомагане за прибиране на тленните остатъци на починалото семейство, сподели по-късно министърът преди чуването му в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред във връзка със самолетната злополука.

Властите у нас ревизират имал ли е нужната подготовка водачът на разрушилия се аероплан и изрядна ли е била машината.

Повече информация за самолета се чака да пристигна от Германия, където той е бил регистриран. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР