Самолетна катастрофа в Русия уби 10, твърдят служители; Съобщава се, че шефът на Вагнер Евгений Пригожин е в списъка на пътниците

...
Самолет се разби в Русия в сряда, убивайки всичките 10
Коментари Харесай

Самолет се разби в Русия в сряда, убивайки всичките 10 души на борда, съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на руски служители за извънредни ситуации.

Ръководителят на групата наемници Вагнер, Евгений Пригожин, е бил в списъка на пътниците, според служители. Но не е ясно дали той е бил в самолета, летящ от Москва за Санкт Петербург, съобщи АП.

Руските канали съобщават, че самолетът, бизнес самолет Embraer, се е разбил в Тверска област на Русия. Провоенният канал Military Informator твърди, че самолетът е принадлежал на екипа на Пригожин и многократно е летял до Беларус.

Пригожин се появи в първото си видео, откакто ръководи неуспешен бунт срещу руски командири през юни. Можеше да бъде видян да стои в безводна пустинна земя, облечен в камуфлаж с пушка в ръка, и намеквайки, че е някъде в Африка. Той каза, че Вагнер прави Русия велика на всички континенти и прави Африка „по-свободна“.

CBS News не са потвърдили местоположението на Пригожин или кога е заснето видеото. Но изглежда, че това е кампания за набиране на персонал на африканския континент, където групата Вагнер е активна. Някои нации се обърнаха към частната армия, за да запълнят пропуските в сигурността или да подкрепят диктаторски режими.

В някои страни, като Централноафриканската република, Wagner обменя услуги за почти неограничен достъп до природни ресурси. Разследване CBS News установи, че Вагнер ограбва минералните ресурси на страната в замяна на защита на президента срещу преврат.

Бъдещето на групата Вагнер обаче беше неясно от юни, когато напрежението между Вагнер и Министерството на отбраната на Русия ескалира драматично. Пригожин твърди, че руските сили са атакували лагерите на Вагнер в Източна Украйна, убивайки десетки негови хора. След това силите на Вагнер на Пригожин напуснаха Украйна и навлязоха в Русия, завладявайки контрола над руския военен щаб за южния регион в Ростов на Дон, който наблюдава боевете в Украйна.

По-късно Пригожин каза, че се е съгласил да спре „движението на своите сили в Русия и да предприеме по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението“ в споразумение, постигнато с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред руски държавни медии през юни, че като част от сделката Пригожин ще се премести в Беларус.

Въпроси относно сделката бяха повдигнати през юли поради несигурност относно местонахождението му. Официален представител на САЩ каза пред CBS News миналия месец, че не се смята, че Пригожин е в Беларус и може да е в Русия.

 Дебора Пата, Кара Табачник, Хейли От, Кери Брийн и Дуарте Диас допринесоха за тази статия.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР