Израелският премиер Нетаняху благодари на Саудитска Арабия след аварийното кацане на самолет

...
Самолет, превозващ израелци у дома от островната държава Сейшелите в
Коментари Харесай

Самолет, превозващ израелци у дома от островната държава Сейшелите в Индийския океан, спря аварийно в Саудитска Арабия, преди да отлети обратно за Тел Авив, което Израел похвали като знак на добра воля, докато Съединените щати работят за установяване на официални отношения между двете страни.

Във вторник, след като самолетът кацна в Тел Авив, израелският премиер Бенямин Нетаняху, който превърна споразумението със Саудитска Арабия в основна цел, се възползва от инцидента, за да подчертае потенциала за подобряване на връзките.

„Много оценявам топлото отношение на саудитските власти към израелските пътници, чийто полет беше в беда“, каза той във видео, записано на иврит с арабски субтитри, докато махна към карта на региона зад него. „Много ценя доброто съседство.“

Полетът на Air Seychelles, превозващ 128 пътници, кацна принудително в понеделник поради електрическа неизправност.

Израелското министерство на външните работи каза, че пътниците са прекарали нощта в летищен хотел в Джеда и са били върнати обратно от авиокомпанията с алтернативен самолет.

Данните за проследяване от FlightRadar24.com показаха, че Airbus A320 на Air Seychelles, полет HM22, е отклонен към Джеда в понеделник вечерта, докато е бил над Червено море. Авиокомпанията не отговори на искане за коментар.

Друг A320 на Air Seychelles излетя за Джеда във вторник от Дубай, за да вземе пътниците и да ги превози до Тел Авив. През юли 2022 г. Саудитска Арабия отмени забраната си за израелски полети по време на посещението на президента на САЩ Джо Байдън в кралството.

Пътниците напуснаха израелското международно летище Бен Гурион по-късно във вторник, някои изглежда изненадани от рояка репортери, фотографи и парти балони, които ги посрещнаха.

В интервюта с израелски медии пътниците казаха, че изживяването им в Джеда е било приятно, като някои саудитци дори ги поздравяват на иврит.

„Приемът, който получихме от саудитците, беше много изненадващ“, каза Еманюел Арбел, един от пътниците, пред Radio 103FM, според Times of Israel. „Казаха ни „Заповядайте“ и се усмихнаха. В интерес на истината не очаквахме това.”
Нямаше незабавна реакция от Саудитска Арабия.

Усилия за нормализиране

Въпреки че Саудитска Арабия не беше една от страните от Персийския залив и арабските страни, които нормализират връзките си с Израел като част от постигнатото с посредничеството на САЩ споразумения Ейбрахам от 2020 г., спекулациите за предстояща сделка нараснаха.

Израел и Саудитска Арабия нямат официални връзки, въпреки че са развили силни, но неофициални връзки през последните години поради споделените им опасения относно нарастващото влияние на Иран в региона.

Споразумение за нормализиране със Саудитска Арабия, най-мощната и богата арабска държава, има потенциала да прекрои региона и да засили позицията на Израел по исторически начини.

Но посредничеството за такава сделка е тежка работа, тъй като кралството заяви, че няма да признае официално Израел преди разрешаването на продължаващия десетилетия израелско-палестински конфликт.

Саудитците също очевидно търсят гаранции за отбрана и достъп до американски ядрени технологии.

Коментатори в израелската преса предполагат, че усилията за нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия са били сериозно компрометирани на фона на съобщението на Израел за среща между неговия външен министър и неговия либийски колега в Рим.

Съобщението предизвика протести в Либия, която не признава Израел, и доведе до уволнението на външния министър Найла ал Мангуш.

Но външното министерство на Израел в понеделник отрече да е източникът на „изтичането на информация“ за срещата между двамата министри, без да даде допълнителни обяснения.

Според журналиста Барак Равид инцидентът може да допринесе за разубеждаването на арабските страни да предприемат по-нататъшни стъпки за нормализиране на отношенията с Израел, пише той за израелския уебсайт Walla.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР