Самолет на Ryanair от Атина беше отклонен в неделя по

...
Коментари Харесай

"Държавен тероризъм": Беларус приземи пътнически самолет и задържа журналист

Самолет на Ryanair от Атина беше отклонен в неделя по искане на Беларус на път за Вилнюс и кацна наложително в Минск поради хипотетична бомбена опасност. Експлозиви в самолета не бяха бяха открити нямаше, само че вместо това беше арестуван беларуски публицист, който беше на борда. Самолетът продължи от Минск към Вилнюс и кацна вечерта.

Задържаният е известният в Беларус и прилежащите страни 24-годишен публицист Роман Протасевич - той е съосновател на платформата Nexta, която се пробва от чужбина с каналите си в Youtube и " Телеграм ", да следи събитията в страната, в която имаше огромни митинги против президента Александър Лукашенко.

Преди два месеца и половина Nexta разгласява следствие за благосъстоянието на президента. В последната година каналът Nexta Live в " Телеграм " усили аудиторията си до над 1.2 млн. души около митингите против преизбирането на Лукашенко за президент. Протасевич е търсен по отношение на организацията на митингите, присъединяване си в която Nexta не крие - платформата пропагандира за завършек на 26-годишната власт на Лукашенко. Беларуското разследване желае да разгласи каналите в " Телеграм " за екстремистки организации.

Новината за полет FR4978, доказана от беларуски и съветски медии и от прилежаща Литва, беше обяснена от авикомпанията с информация от диспечерите в Беларус, които посъветвали да се извърши спешно кацане. По-рано аргументите за решението бяха известие от близкия до пресслужбата на определяния като " последния деспот в Европа " Александър Лукашенко канал в " Телеграм " " Пул Первого ".

Според тези данни за хипотетичната бомбена опасност е известен точно президента. Сред това " Лукашенко даде безусловна заповед: самолетът да се обърне и посрещне. "

В резултат изтребители МиГ-29 на беларуските сили съпроводиха самолета до летището в Минск, се споделя на уеб страницата на Министерството на защитата. Минути след публикуваната от проправителствените медии информация за бомба самите летищни управляващи предизвестиха, че нямат информация за експлозиви на борда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР