Самолет МиГ-29. Снимката е архивнаБългария е провела разговори с министъра

...
Самолет МиГ-29. Снимката е архивнаБългария е провела разговори с министъра
Коментари Харесай

България поискала двигатели за МиГ-29 от Словакия, която отказала – изтребителите били предвидени за Украйна

Самолет МиГ-29. Снимката е архивна
България е провела диалози с министъра на защитата на Словакия за опцията за даване на мотори за българските изтребители МиГ-29. Това уточни пред депутатите в границите на днешния парламентарен надзор служебният министър на защитата Димитър Стоянов. Отговорът на Словакия бил, че самолетите МиГ-29, дружно с аварийните елементи, са планувани за Украйна, посочи той.

Въпреки това служебният кабинет изпратил писмо с молба от Словакия да бъде изпратена оферта за пазаруване на мотори за руските МиГ-ове. Отговор към момента няма, уточни Стоянов.

След началото на войната против Украйна и наложените наказания върху Русия, което по думите на Стоянов породи „ неспособност “ да ремонтираме нашите МиГ-29 там, Министерството на защитата организира диалози с Полша за осъществяване на ремонт.

Въпросните диалози () започнаха през август. Било взето решение Полша да продаде моторите на един собствен МиГ, свален от употреба, на България. Очаква се доставка на два мотора за МиГ-овете от Полша и ремонт на други шест.

В Министерството на защитата пък има информация, че Полша ще предложи оферта и план на контракт през идната седмица. „ По отношение на ремонта на шестте мотора, който се чака да завърши до края на 2022 година – те са благосъстоятелност на Полша, Министерството е подготвило и изпратило план на междуправителствен контракт. Сключването на такова съглашение най-вероятно ще отнеме малко повече време, тъй като е належащо да се подпише и да се бъде утвърдено от Народното събрание “, сподели още Стоянов.

По думите на министър Стоянов доставката на два мотора и ремонта на други шест не подсигурява дълготрайната употреба на остарелия руски изтребител. Целта е изтребителите да могат да се употребяват на задоволително равнище до края на 2023 година.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР