Самолет C-27J Спартан с екипаж от 16-а авиационна база Враждебна

...
Самолет C-27J Спартан с екипаж от 16-а авиационна база Враждебна
Коментари Харесай

Самолет Спартан осигури транспорт при възникнала донорска ситуация във Варна

Самолет C-27J „ Спартан ” с екипаж от 16-а авиационна база " Враждебна " от състава на Военновъздушните сили извърши сполучливо задача по обезпечаване на въздушен превоз на медицински екипи по искане на Министерството на здравеопазването, оповестиха от военното министерство.

 

Самолетът с пълководец капитан Николай Георгиев, втори водач старши лейтенант Калоян Атанасов и борден инженер майор Мирослав Пипев от авиобаза " Враждебна " на Военновъздушни сили излетя за летище Варна на 19 юли в 17:28 часа. Машината беше готова за полет от инженерен състав с началник лейтенант Мартин Георгиев.

 

На борда на самолета бяха два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ „ Александровска “, които бяха превозени по маршрута София – Варна – София при зародила донорска обстановка в УМБАЛ „ Света Марина “ във Варна. В 23:58 часа нощес самолетът кацна назад на летище " Враждебна ".

 

Донор е 50-годишна немска гражданка, която по време на лятната си почивка у нас получила от тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки напъните на лекарите, дамата изпаднала в мозъчна гибел.

 

Професор Вилиян Платиканов - шеф на Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване и координатор по донорство, съобщи, че фамилията ѝ незабавно е дало единодушие органите ѝ да дадат опция за нов живот на тежко заболели българи. Експлантирани са двата бъбрека и череният дроб на умрялата жена.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР