Самолечението с антибиотици може да доведе до нова епидемия. Твърдението

...
Самолечението с антибиотици може да доведе до нова епидемия. Твърдението
Коментари Харесай

Имунологът проф. Мурджева обясни защо самолечението е много опасно

Самолечението с антибиотици може да докара до нова зараза. Твърдението е на учени от Пловдив. Според медиците, в случай че одобряваме сходни медикаменти, без да се консултираме с доктор, може съществено да си навредим.

Лека хрема, кашлица и гърлобол. Първото, за което се сещат по-голямата част от хората, е прибягването до антибиотик.

Според ръководителя на Катедра „ Имунология” и ректор на Медицински университет в Пловдив - проф. доктор Мариана Мурджева, антибиотик би трябвало да се ползва единствено когато има подозрение за бактериална зараза, която може да засегне човешките органи.

„ Лечението при COVID-19 не би трябвало да започва мигновено с антибиотик, изключително, в случай че пациентът няма клинични признаци или е с доста леки такива”, изясни проф. Мурджева.

„ В България медикаментите се отпускат прекомерно елементарно. Това води до несъразмерна приложимост и висока резистентност”, счита пациент от Пловдив.

„ Самолечението е доста рисково, тъй като е евентуално след време да докара до една скрита зараза и ще бъде пагубно за цялото общество. Затова рационалната приложимост на антибиотиците може да понижи риска”, твърди проф. Мариана Мурджева.

Апелът на лекарите е за рационална приложимост на антибиотиците.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР