Самодейци от Народно читалище Пробуда -1909 - Ямбол представиха християнския

...
Самодейци от Народно читалище Пробуда -1909 - Ямбол представиха християнския
Коментари Харесай

Сирни Заговезни - ден за искане и даване на прошка

Самодейци от Народно читалище " Пробуда -1909 " - Ямбол показаха християнския фамилен бит за искане амнистия на Сирни Заговезни под надпис " Да извиним, с цел да бъдем здрави! " в Етнографската къща в квартал в Ямбол. Всички детайли на празника бяха показани – настояването на амнистия на празничната софра, пожеланията, хамкането децата от фамилията с халва.

Сирница или Сирни Заговезни е последният огромен празник на зимата съгласно старите български традиции. Той не е на непрекъсната дата и се пада всяка година 7 седмици преди Великден, постоянно в неделя. Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни.

На Сирни заговезни всички родственици се " простят ", като по-младите отиват у по-старите, синовете и дъщерите у родителите, кръстникът у кума и така нататък Самата амнистия се желае като по-младите вършат три поклона, целуват ръка на по-възрастните и споделят " Прощавай! ". Затова празникът се назовава още и Прощални Заговезни.

Денят е прочут още и като " Неделя на Всеопрощението " или просто " Прошка ". На този ден съгласно църковния канон се четат Христовите думи: " Ако не простите на индивидите съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да елементарни съгрешенията ви ".

Сн. БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР