Самодейната фолклорна група към пенсионерския клуб в Световрачане вече не

...
Самодейната фолклорна група към пенсионерския клуб в Световрачане вече не
Коментари Харесай

Катастрофата край Своге погубила певческия хор на Световрачене, хората се връщали от представление във Врачанско

Самодейната фолклорна група към пенсионерския клуб в Световрачане към този момент не съществува. Певческият хор по този начин и не съумя да се възвърне, откакто множеството от участниците починаха в автобусната злополука до Своге преди 2 година Тогава 22-ма души откриха гибелта си в автобуса ковчег, множеството от които участваха в самодейния хор. Във съдбовния ден са се прибирали от присъединяване във врачанското село Царевец. Прокуратурата завърши следствието за случая и предяви обвиняванията на 7 души - 4-ма чиновници на компанията за пътно строителство и 2-ма някогашни шефове на АПИ.
Възрастните хора се качили рано сутринта на синия рейс “Ман”, а зад кормилото застанал 59-годишният Григор Григоров. По това време той е съсобственик на компанията, постоянно вози пенсионерите на разнообразни екскурзии.
Групата е от близо 40 души. Освен възрастните хора има и няколко по-млади. Така да вземем за пример Симеон се качва с майка си Дарина, взема и 13-годишния си племенник Георги. Той е единственият оживял от фамилията. Групата потегля за фестивала по фолклорна музика “Белокаменица” във врачанското с. Царевец.
Хорът толкоз желал да отиде, че звъннал на уредниците доста преди да стартира записването
“Обяснихме им, че не може да ги запишем тогава, само че те бяха запомнили и в деня на формалното кандидатстване позвъниха още веднъж в ранни зори”, описаха уредниците на фестивала. Представител на групата обяснил, че имат огромно предпочитание да вземат участие и в никакъв случай не са били в този край. “Ще съвместим присъединяване, желаеме да си създадем и екскурзия”, разказали хората.
Пристигнали на фестивала към 11 ч. По проект трябвало да се качат на сцената в 12,45 ч. Получило се обаче малко закъснение и групата излязла в 13 ч.
На сцената излезли 8 дами и един мъж. Дамите поставили по едно бяло и алено цвете в косите си, били облечени в носии. Имали и жълти и зелени орнаменти, наподобяващи трева. Окачили и пендари.
За 15 минути извършват три песни под бурните аплодисмени на публиката. Вместо да останат обаче, групата бързо се преоблича и качва на рейса, тъй като им следва да посетят манастира “Седемте престола”.
Пристигат към 14,30 и преглеждат към час и половина светата обител. Камерите на манастира снимат последните минути живот на 22-ма от групата.
След като се качват назад в рейса, хорът запява една от песните. Докато я пеят, една от дамите приказва по телефона с щерка си. В този миг синият рейс потегля да прави десен завой на изхода на Своге. Пътят обаче е влажен, част от машината навлиза в насрещното и удря странично 2 коли, преди да полети 20 метра надолу в дерето.
Автобусът се претъркулва няколо пъти, преди да падне по гуми. Часът е към 17,10. По същото време журито на фестивала “Белокопитово” афишира, че хорът печели второ място в състезанието.
Малцина обаче схващат за премията. Четирима умират на място, до края на вечерта жертвите към този момент са 16. Още 6 души намират гибелта си в болница. Двама от тях умират повече от месец след злополуката, по тази причина не се водят директни жертви на случая.
Шофьорът Григоров е измежду най-леко потърпевшите. Той е арестуван в болничното заведение и упрекнат за нещастието. Прекарва в ареста няколко часа, преди съдът да го освободи под домакински арест. Втората инстанция пък му дава още по-лека мярка за неотклонение - гаранция от 2000 лева Днес към този момент и тя е отпаднала, защото следствието е траяло повече от година и половина.
Още на идващия ден обаче малцината оживели и техни родственици стартират да пазят мъжа. Категорични са, че той не е отговорен. Познавали го от дълго време, постоянно ги возел доста деликатно. Хората набират и подписка прокуратурата да смъкна обвиняванията към лидера.
2 години по-късно обаче той продължава да е измамен под отговорност. Не си спомня нищо от нещастието, към този момент не е съучастник и в транспортната компания. Едвам намерил работа като нощен надзирател.
Дали поради петицията, или по други аргументи, само че дни след злополуката на място идва екип от следователи, предвождан от шефа си Борислав Сарафов и вземат проби от асфалта. Оказва се, че настилката е била положена некачествено, липсвало е сцепление. Затова четирима души от компанията реализатор, също са упрекнати като самостоятелни съпричинители. Бившите шефове на АПИ Светослав Глосов и Дончо Атанасов също са подведени под отговорност, че като членове на управителния съвет на пътната организация не са поискали компанията да ремонтира сектора. От Министерство на вътрешните работи пък били предложили скоростта в сектора да бъде понижена от 40 на 30 км/ч, само че това се случило едвам след злополуката.
Въпреки че 2 години след злополуката оживелите към този момент са се възстановили, пенсионерите в селото към този момент нямат хор. Спечеленото второ място остава последното им отличие. След нещастието никой не е изискал да се включи още веднъж, защото изскачал споменът. Затова и никой от оживелите не желае да приказва с медиите.
Част от роднините на починалите пък водят каузи за компенсации. Те са предявили претенциите си към застрахователите на рейса. Процесите ще се отпушат, откакто съдът реши дали Григоров е бил отговорен за злополуката.
След като прокуратурата е почнала да предявява обвиняванията, се чака да внесат и обвинителен акт в Софийския областен съд. Най-вероятно това ще стане до края на годината.

*Снимката е от последното присъединяване на певческия хор
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР