Само заедно, рамо до рамо, както бяха героите ни на

...
Само заедно, рамо до рамо, както бяха героите ни на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: 3 март е самочувствието, че сме българи

Само дружно, един до друг, както бяха героите ни на чутовната Шипка, можем да изградим процъфтяваща България, в която децата ни имат бъдеще, уверена е Илияна Йотова.

„ 3 март 1878 година беляза ориста на България и българския народ, на всеки един от нас. 3 март е самочувствието, че сме българи. Тази паметна дата е възприятието за принадлежност, обичаи, история и бъдеще ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото отбелязване на Националния празник на България 3 март през Паметника на опълченеца в София.

„ Днес честваме възкресението на нашата Родина. Отдаваме респект на тези „ луди глави “, които дадоха живота си, с цел да ни има през днешния ден и да се назоваваме свободни, на опълченците, които имаха вяра, че ще я има българската страна “, сподели Илияна Йотова и акцентира, че в никакъв случай не би трябвало да се не помнят петте века иго, униженията и оскърбленията, само че и силата, смелостта, мощното възприятие за принадлежност към един народ – българския.

В приветствието си вицепрезидентът Йотова уточни, че скоро след Освобождението Берлинският конгрес унищожи фантазиите на генерации българи. „ Но битката не стихна, продължи с още повече сила. Последваха Съединението и Независимостта – доказателства за несломимия български дух, за това, че желанието за свободна и самостоятелна българска страна на международната географска и политическа карта се предава през поколенията “, акцентира Илияна Йотова.

„ Свободата нямаше да я има, в случай че не беше Руско-турската освободителна война. Нямаше да я има без Българското възобновление, без Българската православна черква и всички духовни огнища в цяла България, които поддържаха жив българския дух, без национално-освободителното ни придвижване, без Априлското въстание, което разсъни човешката съвест в цяла Европа и Русия “, съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът дефинира като недостойни и неприемливи всевъзможни опити за пренаписване на българската история. „ Този, който се осмелява да приказва, че сме получили безплатно свободата си, скверни освен паметта на починалите за свободна България, само че и паметта на всички нас, съвременниците “, посочи Илияна Йотова.

„ Всеки разчита самичък за себе си наследството на 3 март. Моят прочит е следният: единствено дружно, един до друг, както се сражаваха героите на чутовната Шипка, можем да изградим процъфтяваща България, в която децата ни имат бъдеще. Ако сме същински единни, няма мощ, която да ни спре “, обърна се вицепрезидентът към стеклото се голям брой от хора пред Паметника на опълченеца.

По-рано Илияна Йотова участва на тържествената гала по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния боец.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР