Само за триста евро си купихме 3500 коментара, 25 хил.

...
Само за триста евро си купихме 3500 коментара, 25 хил.
Коментари Харесай

НАТО си купи лъжи в социалните мрежи за 300 долара, а реакция - никаква

Само за триста евро си купихме 3500 коментара, 25 хиляди лайкове, 20 хиляди импресии и 5000 почитатели от 11 съветски и 5 европейски компании. Всичко това е подправена интензивност. Социалните мрежи не започнаха съвсем нищо.

Така Центърът за стратегически връзки на НАТО разгласи резултатите от собствен опит, осъществен предходната година. Целта му е била да тества до каква степен огромните обществени мрежи съумяват да предовратят разпространяването на този вид наличие, откакто казусът съществува към този момент от няколко години.

Организацията не е част от командните структури на Алианса, само че е акредитирана от него. Тя разчита на участници от гражданския, военния, частния и университетския бранш, с цел да прави анализите си. Конкретният опит е развъртян като поддръжка за Европейския проект за деяние против дезинформацията (повече за него - тук) и Кодекса за държание на обществените мрежи, с който те непринудено се ангажираха пред Брюксел да се борят с пропагандата по платформите си (повече за него - тук и тук)

В основата на тази процедура е един преуспяващ пазар, доминиран от снабдители на манипулационни услуги, основани в Русия. Те нормално продават " ангажираност " в обществените мрежи под формата мнения, кликове, лайкове и споделяния.

Центърът е купил тази услуга за 105 разнообразни изявления във " Facebook ", " Инстаграм ", " Туитър " и " Ютюб " през 11 съветски компании, една полска, две немски, една френска и една италианска. Постовете са били най-малко на шест месеца и са съдържали аполитични послания – да вземем за пример " Здрасти ", " Благодаря " или поздравления за Нова година. Нарочно е определено време, което да съответствува с провеждането на избори – тогава платформите би трябвало да са изключително бдителни.

Тоест, този опит демонстрира най-хубавия сюжет за това по какъв начин те стопират пропагандата. А точно – незадоволително добре.

Повече търговия, в сравнение с политика

90% от купените реакции се употребяват с комерсиална, а не с политическа цел, демонстрира опитът. А съгласно други скорошни изследвания подправеният маркетинг в областта на инфлуенсърите коства 1.3 милиарда $ годишно на рекламодателите. Но инструментите за неистина в рекламната промишленост могат да се употребяват и за интервенция в сигурността и политиката.

Изследователите са разкрили 18 739 акаунта, употребявани за операция. Четири седмици след покупката, 4 от всеки 5 неавтентични реакции към момента са били онлайн. Три седмици откакто част от подправените сметки са били докладвани на обществените мрежи, 95% от тях още са били дейни.

Това значи, че манипулираното наличие, купено от други хора или институции, също не е било видяно или свалено. От НАТО са разкрили 721 политически страници и 52 публични държавни страници, купили такова наличие – измежду тях формалните сметки на двама президенти, формалната страница на европейска политическа партия и многочислени по-нископоставени политици в Европа и Съединени американски щати.

Саморегулацията не работи

Според оценката на центъра четирите компании се затрудняват да спрат тези практики. Справят се с това да блокират основаването на подправени регистрации и да отстраняват подправени почитатели, само че не толкоз с това да се борят с лъжливите мнения и гледания.

" Саморегулацията не работи. Манипулационната промишленост се разраства всяка година. Не виждаме признаци да е станало по-скъпо или по-трудно да се правят огромни операции в обществените мрежи ", пишат откривателите.

Четири значими извода

Мащабът е по-голям от предстоящото – инфраструктурата за развиване и поддръжка на манипулиращ програмен продукт е обширна.

Руските снабдители преобладават пазара – безусловно всички снабдители на програмен продукт и инфраструктура, разпознати от центъра, са с съветски генезис.

Размерът на промишлеността е стеснителен – стотици снабдители, някои от които имат многочислени чиновници и съществени приходи.

Откритостта на промишлеността е удивителна – това не е горист под земята свят, а елементарно наличен пазар, до който се стига през всяка онлайн търсачка. А доставчиците намерено се популяризират и в огромните платформи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР