Само за седмица краставиците поскъпнаха с 30%. В Бургас един

...
Само за седмица краставиците поскъпнаха с 30%. В Бургас един
Коментари Харесай

Краставиците в Бургас стигнаха 8 лева за килограм

Само за седмица краставиците нарастнаха с 30%. В Бургас един кг към този момент се продава за 8 лева- сумата невъзможна най-много за пенсионерите.„ Невъзможно е. Даже и една краставичка няма да купя. Гледаш минаваш, магданоза към този момент е 1 лв., лука е 1,20. Какво да кажа. Магданоза е от 50, 60, 80 и 1 лев. Какво да приказваме повече “, споделя Катя Иванова, която е пенсионер.Катя е отделила дребни пари за зеленчуци с които да сготви храна за себе си. Купила тиквички, зелени чушки и малко кайма. Пари за друго не останали.„ Тиквичките едната ще я изпържа, другите две ще ги нарежа, ще ги изпълня с малко кайма и за два дни да имам ястие. За това платих 14 лв. и 26 стотинки. За три тиквички, седем чушки и 300 грама кайма “, продължава тя.Катя споделя, че пенсията не и доближава за артикули от първа нужда и рядко съумява да си купи десерт, да вземем за пример.„ Без една стотинка да спестя примерно. Като платя телефона, като платя тока, водата, малкия екран, и това е. За наслаждение не! Ако ви кажа, че 20 години не съм ходила на кино “, не крие тя.Пенсионерите, които съумяват да си напазаруват прекрасен обяд са малко на брой, и са единствено тези, на които някой оказва помощ.„ Имам дъщеря и ме оправя. Живея с нея и ме гледа. Виж каква съм дебеличка. До на никое място няма да стигна, в случай че разгадавам на пенсия. Ще умра гладна, ще стана вейка. Щерката ми даде 20 лв., парите не са проблем, дава ми и пазарувам. И тя пазари “, откровена е Станка Маджарова.Ръстът на цените на продуктите се дължал на повишаването на всичко останало, изясняват производителите. Като да вземем за пример надника на служащ в оранжерията, цената на тока и водата за поливане на зеленчуците.„ Обаче идват в оранжериите и ми вършат пазарлък. Искат на 50 стотинки, на 40 стотинки. Пък не мислят, че аз на тези 40 стотинки нямам облага и 20 стотинки, на тези 40 стотинки. Значи аз съм съгласна на 80, на 1 лев да дойдат в оранжерията да ги дам на едро. Да не пристигам тук да ги продавам на дребно, по една салатка, по две салатки по 1 лев “, споделя Зайджан Мюмюн.Ресторантьори пресмятат, че единствено за няколко месеца повишаването е повишено от 25 до 40% и наклонността е цените да порастват още. Но съгласно тях няма съображение цената на олиото у нас да надвишава 3 лв., да вземем за пример.„ Настоящата цена на таратора най-малко тук при нас е 3,60. Не виждам по какъв начин може да пораства повече и давам препоръки на хората, които тези сезонни промени, драконовски в цените им вършат усещане, да се насочат към локални зеленчуци “, споделя ресторантьорът Георги Мицов.Търговците обаче споделят, че не могат да усилят всички артикули за крайния консуматор, тъй като в тази ситуация това би довело до отлив на крайния консуматор.„ Цена може да се вдигне там, където имате платежоспособно ползване. Има живи градове където това се случва, има и градове като Бургас, където е неуместно това да се случи. И сега е някаква битка за оцеляване “, продължава Мицов.

Затова търговци поучават за нови ограничения в държавната политика, даже тази на по високо равнище, касаеща ограниченията на Европейски Съюз. Като събаряне на мита да вземем за пример, или даже разрешаване на импорт от трети страни.

„ Например ние ограничаваме вноса на млечни артикули от Република Турция, спазвайки някакви измислени санитарни правила и правила. А там е три пъти по на ниска цена “, приключва Георги Мицов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР