Само за последните три месеца българските жени са направили 5

...
Само за последните три месеца българските жени са направили 5
Коментари Харесай

Стряскаща статистика: Всеки ден в България се извършват по 60 аборта

Само за последните три месеца българските дами са създали 5 338 аборта. Данните са на Националния център по публично здраве и разбори за цялата страната, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Както и в предходното тримесечие, рекордьор по осъществени аборти е столицата, като за близо 90 календарни дни на територията на София са осъществени 907 аборта. Това значи, че дневно се правят по над 10 спирания на бременност. 
Веднага след столицата в статистика се подрежда Пловдив с 541 аборта. На трето място е Бургас с 386 прекратени бременности за последните три месеца от годината.
Данните слагат България на челно място по брой осъществени аборти в Европейския съюз. От всички аборти в страната, повече от половината бременности – над 3300, са прекратени законно - по избор на дамите. Статистиката на центъра, не обгръща противозаконните аборти, които се правят отвън регламентираните медицински заведения.
Статистиката на Националния център по публично здраве и разбори разделя дамите, направили аборт, по възрастови групи.
Най-много аборти по медицински показания са създали българки над 30-годишна възраст - общо 2661 от всички операции в страната. Най-малко са те във Видин (41), Габрово (67) и Кърджали (71).
От март до юни тази година, спонтанни аборти са създали над 1500 българки, най-вече във възраст над 30 години. Най-често подобен вид спиране на бременност се е случвала в столицата и в Пловдив.
За второто тримесечие на годината броят аборти понижава с близо 500 по отношение на този за първото тримесечие, когато над 5 800 българки прекъснаха бременността си. Очаква се до края на годината броят на неродените българчета да доближи над 25 хиляди.
За цялата страна абортите на тийнейджърки под 15 години са 33, а в групата до 19-годишна възраст прекъснатите бременности са 485.
В Пазарджик девойките под 15 години, които са се подложили на операцията, са 9, а тези до 19 години - 25. За съпоставяне, в столицата девойките до 19 години - са 29, а в Стара Загора и региона - 25.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР