Само за първите три дни след влизането в сила на

...
Само за първите три дни след влизането в сила на
Коментари Харесай

Първи пет сигнала срещу Иван Гешев и Борислав Сарафов по новия механизъм за разследване на прокурори

Само за първите три дни след влизането в действие на новия закон за механизма за следствие на основния прокурор и заместниците му, във Върховния касационен съд (ВКС) са постъпили първите пет сигнала против Иван Гешев и шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов, който е и зам. основен прокурор. Три от сигналите са против Гешев, подадени от жители, двата сигнала против Сарафов са след самосезиране на прокуратурата, излиза наяве от прессъобщение на Върховен касационен съд, разпратено през днешния ден.Промените Наказателно-процесуален кодекс и правосъдния закон, с които се сътвори нова процедура за следствие на основния прокурор, влязоха в действие на 6 юни, а съгласно тях всеки сигнал за закононарушение против основния прокурор и заместниците му се изпраща на ръководителя на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, който следва да реши дали са налице данни за закононарушение и дали данните не са очевидно голословни. Преписката, съдържаща данни за закононарушение, които не са очевидно голословни, се разпределя на инцидентен принцип на арбитър с сан на висш от специфичен лист от настоящи съдии, утвърден от общото заседание на колегията. Този арбитър, който през последните седем години би трябвало да е гледал наказателни каузи, се назначава за прокурор пъкъл хок за следствие на съответното закононарушение, а в случай че в 6-месечен период зародят и други законни мотиви за формиране на досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение от основния прокурор/заместниците му, той проверява и тях.

Само за първите три дни след влизането в действие на новия закон за механизма за следствие на основния прокурор и заместниците му, във Върховния касационен съд (ВКС) са постъпили първите пет сигнала против Иван Гешев и шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов, който е и зам. основен прокурор. Три от сигналите са против Гешев, подадени от жители, двата сигнала против Сарафов са след самосезиране на прокуратурата, излиза наяве от прессъобщение на Върховен касационен съд, разпратено през днешния ден.

Промените Наказателно-процесуален кодекс и правосъдния закон, с които се сътвори нова процедура за следствие на основния прокурор, влязоха в действие на 6 юни, а съгласно тях всеки сигнал за закононарушение против основния прокурор и заместниците му се изпраща на ръководителя на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, който следва да реши дали са налице данни за закононарушение и дали данните не са очевидно голословни. Преписката, съдържаща данни за закононарушение, които не са очевидно голословни, се разпределя на инцидентен принцип на арбитър с сан на висш от специфичен лист от настоящи съдии, утвърден от общото заседание на колегията. Този арбитър, който през последните седем години би трябвало да е гледал наказателни каузи, се назначава за прокурор пъкъл хок за следствие на съответното закононарушение, а в случай че в 6-месечен период зародят и други законни мотиви за формиране на досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение от основния прокурор/заместниците му, той проверява и тях.

В рамките на тази процедура след 6 юни всички сигнали за осъществено закононарушение от основния прокурор или заместниците му следва да се изпращат във Върховен касационен съд.

Първият сигнал, регистриран по механизма на новия закон, е изпратен до Върховен касационен съд на 7 юни, ден след влизане в действие на закона, от Софийската градска прокуратура (СГП), която се е самосезирала от изявления за
Реклама
имотни покупко-продажби на близки и членове на фамилията на Борислав Сарафов. Сигналът за тези изявления е бил изпратен до СГП от шефа на пресцентъра на основния прокурор Веселин Иванов.

Другият сигнал против Сарафов е от Софийската районна прокуратура по материалите на ГДБОП за следствието против Петьо Петров (Петьо Еврото) и помощника му Кристиян Христов, привлечени като обвинени. Двамата - Петров и Христов, са съществени герои в рекетьорско-корупционния скандал " Осемте джуджета ", сбъднат с решаващото присъединяване на прокуратурата, главно от Специализираната прокуратура, само че явно с застъпничество от доста високо. Те обаче не са привлечени като обвинени за схемата " Осемте джуджета ", а за противозаконни записи на срещи на Петьо Еврото " с разнообразни български жители и магистрати ", които след това Петров употребявал за насила. От известието на Върховен касационен съд става излиза, че за Сарафов имало данни, че е бил техен съизвършител.

Трите сигнала против основния прокурор Иван Гешев са от жители, посочени единствено с първо име: Здравко С., Радослав П. и Фаик Х., само че от прессъобщението на Върховен касационен съд не излиза наяве за какви закононарушения става дума. Само по втория сигнал, от Радослав П., който е изпратен непосредствено до ръководителя на Върховен касационен съд, а не до прокуратурата, се споделя, че той е за " деяние и безучастие на основния прокурор ", т.е. закононарушение по работа.

От Върховен касационен съд оповестяват, че имат 14-дневен период от влизане в действие на закона, с цел да одобрят лист на съдии, които ще проверяват тези закононарушения и са подхванати дейности това да бъде сторено в период. На уеб страницата на Върховен касационен съд ще бъде основана специфична секция " Уведомления за следствие на основния прокурор или негов заместител ", в която ежемесечно ще бъде оповестен настоящ лист на получените от ръководителя на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд сигнали.
Реклама Свързани публикации На живо | Кризата в прокуратурата: Гешев беше изслушан за няколко минути в Европейския парламент 13 юни 2023, 12:25 Висш съдебен съвет уволни Гешев, на ход е президентът 12 юни 2023, 18:48 Анализ | Колко дълго ще удържи Гешев и по какъв начин ще контраатакува 12 юни 2023, 06:01 Имунитет или правосъдна промяна, това е въпросът 9 юни 2023, 06:12 Водевилът на Висш съдебен съвет за премахване на Гешев продължава в понеделник 8 юни 2023, 13:27
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР