Само за първите две седмици на 2018 над 30 деца

...
Само за първите две седмици на 2018 над 30 деца
Коментари Харесай

В Сирия 2018 г. започна кърваво и без шанс за скорошен мир

Само за първите две седмици на 2018 над 30 деца починаха в региона Източна Гута, ситуиран наоколо до сирийската столица Дамаск.

Там, единствено на 4 км от центъра на столицата, 200 000 деца са блокирани дружно с още към 150 000 възрастни, в кървясъл капан, с помощта на държавната блокада, наложена от 2013 година насам. Според други източници, убитите деца са към този момент 51 от началото на годината, поради възобновената смазваща акция на сирийските военновъздушни сили. Взривовете са толкоз мощни, че при една офанзива бяха ранени 80 души, а медицинските екипи не съумяват да оказват помощ на всички.

Сирийското момче по сандали, което разчувства хиляди турци в обществените мрежи

Общо убитите цивилни за последните два месеца са 340. На север, в провинция Идлиб, насилието принуди близо 200 000 души да изоставен домовете си и да потърсят леговище в граничните региони с Турция.

Защо е тази ескалация?

Въпреки настоящите съглашения за определяне на така наречен „ зони за деескалация “ в разнообразни региони на Сирия, които бяха реализирани в Астана от Турция, Иран и Русия, сирийските проправителствени сили към този момент няколко пъти подхващат офанзиви против размирен региони. Тези дейности са непосредствено нарушение на зоните за деескалация, което провокира остри реакции от Анкара, която поддържа обособени фракции в състава на бунтовническите сили.

Напрежението стигна до там, че предходната седмица турското външно министерство привика посланиците на Иран и Русия за съвещания.

Бунтовниците в Сирия с тежък удар против Русия

Най-тежка е обстановката в предградията на Дамаск

В региона Източна Гута работят няколко размирен елементи под командването на Свободната сирийска войска. В този регион се намират няколко покрайнини на столицата, които са под блокада на държавното управление от четири години. Освен блокадата, държавното управление нанася въздушни удари, в които интензивно се включи и Русия от 29 декември предходната година. Следствие на това, въздушните удари се усилиха фрапантно, достигайки десетки дневно.

Exclusive footage shows displaced people, including women and children, seeking cover as a missile targets a refugee camp in Syria https://t.co/oXYZXc01sM pic.twitter.com/p6hdInBgKA
— Al Jazeera English (@AJEnglish) January 14, 2018
В последния пик на насилието 177 души бяха убити, а над 800 са ранени. Остава сериозно ситуацията на близо 500 души в тежко положение, които Организация на обединените нации се пробва да изтегли от Гута, само че поради блокадата това е невероятно. През декември 2017 Дамаск позволи 80 души да бъдат преместени за лекуване, само че други дейности не са подхванати.

Източна Гута се счита за зона за деескалация, според споразуменията от Астана. Сегашната военна акция е нарушаване. Освен офанзивите върху военни позиции, въздушните удари поразяват и цивилни обекти, а също и медицински заведения.

В северната провинция Идлиб, където държавното управление прави друга атака, се случва същото – медици оповестяват за дузина набези върху клиники и полеви лечебни заведения.

И двата региона – Източна Гута и Идлиб, са следени от размирен групи

От позиция на държавното управление, тези елементи на страната би трябвало да бъдат колкото се може по-бързо върнати под контрола на Асад, което ще усили тежестта на режима по време на забуксувалите мирни договаряния. Идлиб подслонява няколко милиона души, множеството от които поданици на други региони на Сирия, което е причина за допустима филантропична рецесия, в случай че офанзивата се ускори.

Exposed: Footage 'shows that president Assad is STILL gassing his people in Syria' https://t.co/ca51Zlid4I
— Daily Mail Online (@MailOnline) January 15, 2018
В Идлиб работят и елементи на свързваните преди време с Ал Кайда Ал Нусра, а това през днешния ден се употребява за опрощение от страна на сирийския режим да нападна провинцията. След като обществено скъса връзки с джихадистката организация, сирийският й клон се раздроби на по-малки обединения, които от време на време влизаха в несъгласия и даже конфликти. За да се резервира единството, водачеството на Нусра промени името на Джабхат Фатах ал Шам, а по-късно влезе в обединението Хаят Тахрир ал Шам (ХТШ).

Под наметалото на поддръжка за революцията, ХТШ съумя да консолидира властта си в провинция Идлиб за сметка на бунтовническите елементи. През последните две години ХТШ станаха известни освен като проведена и дисциплинирана военна мощ, само че и като наказателен против опозиционери и деятели уред.

Когато през последната седмица силите на Асад нападнаха южните елементи на Идлиб, ХТШ избра да задържа студенти, вместо да води война против държавните елементи, което предизвика вълна от неодобрение. Към момента, на фронтовите линии против режима са няколко дивизии на Свободната сирийска войска и в обособена атака Туркестанската ислямска партия.

И до момента в който в Северна Сирия бунтовниците имат проведена мощ и достъп до границата с Турция, то в провинция Дамаск нещата са доста по-тежки. Местните опозиционни групи търпят мощни ограничения, с цел да задържат силите на режима. Правителството употребява елитната Четвърта дивизия, командвана непосредствено от брата на президента, Махер Асад. Въпреки това, офанзивите не съумяват да пробият бунтовническите позиции и по тази причина беше повишен броят на въздушните удари.

"Ислямска страна " се възражда за нов живот

В предградията на Дамаск имат позиции и "Ислямска страна ", които държат палестинския лагер Ярмук

За разлика от бунтовническите региони, тук ИД се радват на мира. Техни сили управляват и южния сирийски град Тасил, откъдето изтласкаха частите на Свободната сирийска войска. Благодарение и на регионите, които джихадистите имат в Централна Сирия, ИД умерено може да поеме въздух и да прегрупира силите си за момента – за миналите два месеца видяхме най-малко три офанзиви на джихадистите, които без проблем овладяха селища в провинция Хама, държани преди този момент публично от държавните сили. Сякаш като замяна на услуги, джихадистите нападнаха в паралелна атака едната част от бунтовниците в Идлиб, до момента в който на няколко километра от тях, частите на Асад атакуваха останалите.

Първите две седмици на 2018 се оказват изключително кървави и динамични за Сирия. Войната в страната продължава на цялостни обороти и е надалеч от своя обещаван край. Въпреки уверенията на заинтересуваните страни, мирният развой по този начин и не дава резултати, а споразуменията са нарушавани непрекъснато.

Смъртта на един от водещите сирийски опозиционери също хвърля сянка върху мирните договаряния

80-годишният Мунир Даруиш, който е част от интернационално приетата съпротива, беше погубен при офанзива в Дамаск, където той живееше макар заплахата за него. Даруиш беше също по този начин значима фигура в договарянията като част от така наречен Каирски блок на сирийската съпротива. Каирският блок е една от трите опозиционни платформи, показани на договарянията в Женева.

С последните събития надали може да се чака скорошно прекъсване на огъня в Сирия.

Страните, участващи в договарянията също са застанали една против друга поради другите си визии. Дори сред Русия и Иран има напрежение, макар общата им поддръжка за режима в Дамаск.

От друга страна, Съединени американски щати разгласи, че ще подкрепи основаването на военна мощ от 30 000 души, която да служи като гранична полиция в Северна Сирия. Членовете на тази групировка ще идват най-вече от кюрдските милиции, което е пряк удар по политиката на Турция, която към този момент втора година тренира сирийски гранични сили в опозиционните региони.

Това, което се вижда от януари може би ще бъде през цялата година. Със задаващия се спор сред кюрди и сирийско държавно управление, повторната поява на "Ислямска страна " и нестихващите сражения с бунтовническите елементи, сирийската революция ще продължава да бъде непрекъсната част от новинарския поток.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР