Само за няколко месеца пандемията COVID-19 преодоля границите и океаните,

...
Само за няколко месеца пандемията COVID-19 преодоля границите и океаните,
Коментари Харесай

Пандемията - добро време за роботи

Само за няколко месеца пандемията COVID-19 преодоля границите и океаните, убивайки стотици хиляди, и принуждавайки милиони категорично да се преценяват с икономическия и персонален безпорядък от затваряния, забрани и блокировки.
Но с повишаването на броя на инфекциите в международен мащаб, рецесията породи и творчеството на креативните и техническите персони. Пандемията отключи световната конкуренция както за ефикасна ваксина, по този начин и за по-точни бързи проби, които ще са нужни, преди работните места да могат да се отворят още веднъж безвредно. Ваксините и тестванията са от значително значение, само че те не са единственият фронт, на който индивидът се бори с ковид.

Ирландският робот

Конър Макгин е специалист по роботика и учител в Trinity College в Дъблин. Макгин и неговите сътрудници от лабораторията за роботика и нововъведения на Trinity концентрирали напъните си в новаторски хрумвания по какъв начин роботите могат най-добре да подкрепят възрастните хора в обществените домове.
Продуктът с подписа от лабораторията и нейната компания за спин оф, Akara Robotics, е Стиви, обществен робот, чиято съществена функционалност е облекчение на самотата. При тествания в Съединени американски щати, Англия и други места роботът е програмиран да споделя истории, да оповестява изтеглените цифри от бинго, да пее песни и да извършва някои занимателни ролеви игри, потребни за подсилване на общността, както и дейности, облекчаващи груповите грижи.


Екип от инженери го следи дружно с личния състав на домовете, с цел да разбере какви спомагателни функционалности могат да бъдат добавени към робота за повишение сигурността на пациента. През юли 2019 година, доста преди първите известия за епидемията от ковид в Ухан, екипът стартира да изследва дали Стиви може да бъде осъвременен и да защищава хората от инфекции.
Учените обсъждали дали би било допустимо оборудването на робота с функционалност лъчение на ултравиолетова светлина, която да бъде задоволително мощна за ликвидиране на нездравословни патогени, само че в същото време безвредна за приложимост за клиенти на дома и личния състав.
UV-C светлината е от дълго време открит дезинфектант в лечебните заведения. През последните 10 години лечебните заведения по света се оборудваха с машини, които стерилизират пространства посредством светлинни " гърмежи ". Тъй като UV-C може да аргументи слънчево изгаряне и клетъчните разновидности, които водят до рак на кожата, множеството машини, които се употребяват сега, могат да работят безвредно и дейно единствено в пространства, в които няма хора. Това ги прави непрактични за потребление в зони с огромен трафик като чакални и други общи пространства.

Стиви към този момент има датчици, които му разрешават да се движи без значение и да стопира, когато открие наличието на човек. Насочен източник на светлина, който автоматизирано се изключва, когато открие придвижване наоколо, може да бъде потребна функционалност. 

На 29 февруари здравните служби в Ирландия оповестяват за първия случай на ковид в страната. Екипът на Макгин схваща, че е време да се мисли за ново съоръжение на Стиви, с цел да е по-полезн в новата конюнктура. Или пък за нов робот?

Време за роботи

Често срещано факсимиле е, че роботите са най-подходящи за работа, която е прекомерно мръсна, скучна или рискова за хората. Коронавирусната зараза е христоматиен образец за последното. Вайлет е един от многото роботи, които скоро ще бъдат внедрени по първите линии на огнищата със болест - в лечебните заведения, в помощ на медиците и пациенти.
След като Китай пламна от COVID-19 в края на предходната година, през март болница в епицентъра на пандемията Ухан откри ново крило за пациенти с ковид, където работеха роботи, които почистваха, доставяха храна на пациентите и следиха жизненоважни индикатори.

„ С увеличението на епидемиите евентуалната значима роля на роботиката става все по-ясна ", написа група от 13 откриватели до редакцията на списание Science Robotics предишния месец. 

„ Вместо ръчна стерилизация, която изисква активизиране на работна мощ и усилва риска от излагане на болест на личния състав от санитари, самостоятелните или отдалечено ръководени роботи могат да доведат до рентабилна, бърза и ефикасна стерилизация “, пишат откривателите. „ Нови генерации роботи, от макро- до микроразмер, биха могли да бъдат създадени за навигиране на високорискови зони и непрестанно да работят за стерилизиране на всички повърхности с интензивно допиране. “
Akara не е единствената компания, която работи с дезинфекциращи машини. Датска компания UVD Robots е доставила стотици роботозирани дезинфектиращи уреди в Китай и другаде по света от началото на пандемията. Други компании за роботика в Китай и Съединени американски щати преработват съществуващите технологии, с цел да оказват помощ в днешните условия.

Вайлет идва и дава обещание сериозна помощ

Akara се концентрира върху това да направи Вайлет портативен и задоволително стилен, с цел да може да работи в тесни и препълнени пространства, които другояче са сложни за разчистване: бани, чакални, метростанции, спортни зали. Вайлет има предпазен щит и датчици за разкриване на придвижване, тъй че хората да не се постанова да освобождават зоната, до момента в който " тя " работи.
Вайлет неотдавна бе тествана в районната болница Мидланд в Тюламор, на към 60 благи западно от Дъблин. Обикновено на рентгенолога или на специалиста по образна диагностика са нужни 15 минути, с цел да почисти стаята с дезинфектанти и още 30 до 60 минути, с цел да изсъхнат химикалите и да се разнесат микробите във въздуха, което значи, че помещението може да се оправи единствено с един пациент на час. В тестванията роботът Вайлет е съумял да свърши цялата работа за 15 минути.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР