Само за няколко месеца от март досега се е увеличило

...
Само за няколко месеца от март досега се е увеличило
Коментари Харесай

След онлайн обучението - пик на децата с късогледство |

„ Само за няколко месеца от март до момента се е нараснало късогледството при деца, употребили цифрови устройства “, съобщи по БНР доцент Александър Оскар, шеф на Клиника по очни заболявания в УМБАЛ " Александровска ".

По думите му отдалеченото образование изисква в допълнение напрежение заради обстоятелството, че децата би трябвало да седят няколко часа на компютър. В огромна част от случаите на цифрови устройства. А точно мобилните цифрови устройства са извънредно рискови. Изключително натоварващи както за зрителната система, по този начин и като цяло за детския организъм “, уточни доц.Оскар.

„ Имаме съществени наблюдения върху аргументите за градация на късогледството, един от най-сериозните рискови фактори е прекомерната приложимост на мобилни цифрови устройства. Като единствено в рамките март-май месец тази година, в границите на два до три месеца, имаме десетки случаи на деца, които доста усилиха късогледството си.

При някои деца то достигна до два диоптъра и половина нарастване единствено в границите на три месеца. Ако е бил, примерно, минус два диоптъра късогледство, внезапно става минус четири и половина ", изясни офталмологът.

Когато детето прекара под една или друга форма пред компютъра 6 часа, наложително би трябвало да излезе на открито. Много е значимо има задоволително време за експозиция на слънчевите лъчи, с цел да се образува витамин D, каза той.

" Дефицитът на витамин D също има директно отношение към прогресията, увеличението на късогледството при децата. За последната година сме изследвали витамин D при деца с късогледство. При 99% от децата има сериозен недостиг на витамин D. Една от аргументите, несъмнено, е незадоволителното време, прекарано на открито. Това постанова да се взима като хранителна добавка. Препоръчваме на родителите децата да одобряват витамин D ".

Доц. Оскар предложи още на всеки 20 минути, 20 секунди най-малко да се гледа на 20 метра отдалеченост, с цел да може да си почиват очите.

Съветът към родителите е, когато се постанова да се употребяват цифрови устройства, да се употребяват рационално. Компютърът, десктопът постоянно е за предпочитане пред мобилно устройство. А не таблет и още повече телефон.

„ Телефоните са най-опасни в тази ситуация, тъй като децата приближават екрана директно пред очите си. Изключително доста натоварват и зрителната система, и нервната система. Като цяло мобилните телефони изобщо не би трябвало да се употребяват за такива цели “.

За потребностите на преподаването, за учене, настолният компютър е несравнимо по-подходящ от мобилното цифрово устройство ", категоричен е доктор Александър Оскар.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР