Само за няколко месеца България се изкачи с две места

...
Само за няколко месеца България се изкачи с две места
Коментари Харесай

България зае 18-о място сред 56 страни по поскъпване на жилищата

Само за няколко месеца България се изкачи с две места в ранглиста за най-бърз растеж на цените на жилищата на годишна база. С 5.5% страната ни заема 18-о място през първото тримесечие на тази година сред 56 страни, включени в проучването. Това демонстрират данните на консултантската компания Knight Frank. През четвъртото тримесечие на предходната година България заемаше 20-о място в същата ранглиста.

За първите три месеца на тази година жилищата у нас са поскъпнали с 0.9%, а за последната половин година цените са се вдигнали с 1.7%, сочи анализът.

А строителните бизнесмени предвиждат, че  през 2019 г.  цените ще пораснат с към 5%. Те обясниха, че има две съществени аргументи - по-високи цени на терените и покачването на себестойността на строителството.

Индексът е отбелязал годишен растеж от 3.9% за всички 56 страни през първото тримесечие на 2019 година, което е най-слабото му покачване през последните три години. По-любопитно от отчета е, че шест европейски страни влизат в топ 10 на най-бързо растящите цени на жилищата.

За втори следващ път Словения оглавява класацията с растеж от над 18% на годишна база. Сред факторите, довели до ускорение на цените, съгласно отчета, са намаляващата безработица, ниските лихви и по-малко предложение напоследък. На второ и трето място са надлежно Латвия - с годишен растеж от 11.9%, и Китай - 11.6%. В челната десетка влизат още Малта, Чехия, Люксембург, Унгария, Мексико, Тайван и Колумбия. Преди България са още Холандия, Русия, Словакия, Литва, Португалия, Индия, Естония.

На крачка след България се подрежда Румъния с годишен растеж от 5.3%, а много по-надолу в класацията са другите ни съседи. Турция е на 32-ро място с растеж от 3.5%, а Гърция - на 39-о място с растеж от 2.4% за година. Според отчета гръцкият жилищен пазар набира инерция с четири следващи тримесечия на напредък.

ТЕНДЕНЦИЯ 

Според неотдавна излезли данни на европейската работа Евростат цените на парцелите в България се повишават по-бързо от междинното за Европа. Според статистиката за четвъртото тримесечие на 2018 година повишаването е било 5.5% на годишна база, до момента в който междинният растеж на жилищата за ЕС и еврозоната за същия интервал е 4.2%. Наред с това повишаването на живота у нас също върви нагоре. Годишният разбор на " Икономист Интелиджънс Юнит ", оповестен в средата на март, сподели, че само за една година българската столица се изкачва рязко нагоре в класацията за най-скъпите за живеене градове в света и зае второ място по растеж на цените. София се придвижва с 29 позиции нагоре и стига до 90-о място от общо 133 града.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР