Само за няколко часа президентът на САЩ Доналд Тръмп вся

...
Само за няколко часа президентът на САЩ Доналд Тръмп вся
Коментари Харесай

Затегнете коланите - внезапната промяна в политиката към Сирия е знак за необуздаността на Тръмп

Само за няколко часа президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп вся ужас в своята политика за Сирия с безредна поредност от известия, като хвана неподготвени задгранични съдружници, изненада неприятно висши поддръжници измежду републиканците и принуди сътрудници да се мъчат да овладеят вредите.

Решението на Тръмп в неделя за евакуиране на част от американските сили от Североизточна Сирия, създаващо опция за турско нахлуване против съюзените със Съединени американски щати кюрдски бойци в региона, е ослепителен образец за това по какъв начин той се усеща по-свободен отвсякога да прави външна политика, воден от инстинктите си, в миг, когато обичайните структури на Белия дом са значително изместени настрани и малко на брой сътрудници са подготвени да му се опълчват.

Непостоянното държание на Тръмп не е нещо ново, само че някои хора в държавното управление му и отвън него се тревожат, че рискът от рискови неправилни преценки, произлизащи от интуитивния му метод, може единствено да се усили, откакто той влиза в режим за водене на акция за преизбиране и в същото време е изправен пред редица нерешени, сериозни интернационалните въпроси, в това число Иран, Северна Корея и Афганистан.

Той също по този начин даде да се разбере в понеделник, че е решен да извърши предизборното си заричане от 2016 година да изтегли Съединените щати от " тези безкрайни войни ", макар че проектите му за това са забулени в неустановеност.

Това става в миг, когато Тръмп е подложен на възходящ напън от водено от демократите следствие за импийчмънт поради опитите му да накара Украйна да проверява един от неговите политически съперници - някогашния вицепрезидент Джо Байдън.

" Наистина има чувство, че никой няма да възпре Тръмп да бъде себе си на този стадий, по тази причина всички би трябвало да затегнат коланите ", сподели американски чиновник по националната сигурност, който уточни уволняването на съветника по националната сигурност Джон Болтън от Тръмп предишния месец като знак, че президентът е по-неограничен отвсякога от своите висши съветници.

Ударът на Тръмп върху политиката към Сирия стартира малко след телефонен диалог с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в неделя, при който Ердоган изиска поддръжка от Съединени американски щати за плануваното от Анкара навлизане.

След това Белият дом сподели, че американските сили " повече няма да бъдат покрай региона ", навеждайки на мисълта, че Турция може да получи независимост да нападне кюрдските сили, които от дълго време са съдружници на Вашингтон в битката с " Ислямска страна ".

В поредност от известия в Туитър в началото изглеждаше, че Тръмп ускорява проектите за понижаване на войските на Съединени американски щати, само че след това заплаши да унищожи стопанската система на Турция, която е съдружник в НАТО, в случай че тя отиде прекомерно надалеч с военните дейности. Това, наподобява, беше опит за усмиряване на рецензиите, в това число от водача на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл, че Тръмп е изоставил сирийските кюрди, които порицаха решението като " забиване на нож в гърба ".

Объркване измежду сътрудниците на Тръмп

Най-новите известия на президента за Сирия провокираха осведомително комплициране за политиката на Съединени американски щати към Сирия.

Миналия декември Тръмп прикани за цялостно евакуиране на Съединени американски щати от Сирия, действайки без никакъв формален развой за установяване на политиката. В последна сметка обаче той промени позицията си, откакто срещна огромна опозиция от Пентагона, в това число оставката на тогавашния министър на защитата Джим Матис, и се сблъска със мощни възражения от Капитолия и американските съдружници в Европа и Близкия изток.

Тръмп настоя пред кореспонденти в понеделник, че се е " посъветвал с всички " за новото си решение за Сирия, макар че известието, наподобява, изненада Конгреса, както и някои хора от държавното управление му.

" Той взема импулсивни решения без знание или обсъждане ", съобщи в Туитър Брет Макгърк, който беше делегат на Тръмп за интернационалната коалиция за битка с " Ислямска страна " и се отдръпна след шумотевицата поради политиката към Сирия през декември.

Тръмп взе неочакваното решение за Сирия, откакто научи в телефонния диалог с Ердоган, че турците възнамеряват да пристъпят към навлизане, за което от дълго време заплашват, сподели върховен държавен чиновник.

" От нас не беше поискано да преместим войските си. Когато научи за вероятното турско навлизане и знаейки, че имаме 50 бойци за специфични интервенции в региона, президентът взе решение да отбрани тези бойци ", като ги изтегли, сподели служителят.

Той акцентира, че решението на Тръмп не е представлявало евакуиране на Съединени американски щати от Сирия.

Тръмп ясно съобщи на Ердоган, че Съединените щати не поддържат турския боен проект, което изненада турския водач, сподели върховен чиновник на Държавния департамент.

Сред висшите чиновници имаше известно комплициране да схванат какво в действителност е решил Тръмп, сподели източник, осведомен с вътрешните разисквания в Белия дом.

Висшият държавен чиновник, водил конферентен диалог с кореспонденти, обаче отхвърли чиновниците на Пентагона да са били " хванати неподготвени ", а Тръмп сподели, че се е съветвал със Съвета на шеф щабовете.

Обеща да върне войските вкъщи

Американски чиновници неведнъж са заявявали пред Ройтерс преди решението на Тръмп, че войските на Съединени американски щати няма да могат да останат в Североизточна Сирия, в случай че предвожданите от кюрдите техни сътрудници - Сирийските демократични сили, бъдат принудени да насочат вниманието си към огромно турско навлизане. Това мнение беше доказано в понеделник, откакто чиновници предизвестиха, че към този момент се чака единствено лимитирано евакуиране, което обаче може да бъде последвано от по-голямо.

" Ако става дума за огромен спор, ние не бихме имали сътрудник в Североизточна Сирия ", сподели в понеделник американски чиновник, поискал анонимност.

Президентът разглеждаше решението си в подтекста на осъществяването на предизборното заричане в последна сметка да прибере войските на Съединени американски щати вкъщи. В петък той посети медицинския център " Уолтър Рийд " и награди с медали " Пурпурно сърце " шестима ранени бойци.

Самият Тръмп засегна тематиката по-рано, когато отговаряше на въпроси на кореспонденти в Белия дом. Той сподели, че Съединените щати са се трансформирали в " полицейска мощ " в Сирия и на други места в Близкия изток и той желае да промени това.

" Често би трябвало да подписвам писма до родителите на убити млади бойци, а това е най-тежкото нещо, което би трябвало да върша. Мразя го ", сподели Тръмп.

Някои самостоятелни анализатори обаче споделиха, че безотговорният метод, по който Тръмп взема свързани с война решения, може още повече да подкопае доверието на съдружниците и сътрудниците към Съединени американски щати. Той към този момент е заемал променливи позиции по проектите за евакуиране от отдавнашната война в Афганистан.

" Ние се оказваме въвлечени в антитерористични интервенции по света ", сподели някогашният чиновник на Пентагона и Държавния департамент Фред Хоф. " Евентуалните сътрудници ще погледнат случилото се в Сирия и ще си създадат избрани заключения. "

 

Мат Спеталник, Стив Холанд и Аршад Мохамед от Ройтерс / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР