Само за година след сформирането си женският хандбален клуб на

...
Само за година след сформирането си женският хандбален клуб на
Коментари Харесай

Треньорката на ХК Бяла Виктория Жосан: След требъла ще търсим успех в евротурнирите

Само за година след сформирането си женският хандбален клуб на Бяла пожъна триумфи, за които мечтаят доста тимове с огромна история. Тимът от дребния град в Русенско записа требъл в един сезон - завоюва купата и шампионската купа на България, както и купата от държавното състезание по плажен хандбал. Сега възпитаничките на украинската треньорка Виктория Жосан поглеждат към идващото предизвикателство. Отборът ще показва страната ни в европейския клубен шампионат " ЕHF European Cup Women ".

" В Бяла пристигнахме през февруари 2021 година с мъжа ми Игор, който също е треньор по хандбал, и нашето дете. Преди бях треньор в тима на Днепрянка от украинския град Херсон. В Бяла започнахме от нулата и за първа година направихме знамение ", сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Виктория Жосан.

По думите й стотина деца - на възраст сред 7 и 15 години, упражняват към този момент в клуба.

Женският внушителен тим е образуван през август предходната година

" В началото беше мъчно да сплотим състезателките. Но по-късно заиграха като едно цяло. Много се поддържат. Това го демонстрират и резултатите. Не чакахме три купи за една година, само че доста го искахме ", споделя украинската треньорка.

По думите й формулата за триумфа е " работа, работа, доста работа ".

" Това е най-важно. Много благодаря и на община Бяла в лицето на кмета Димитър Славов за поддръжката. Ако ни потрябва нещо, отивам незабавно при него и той ни оказва помощ. Когато имаш толкоз мощни плещи, постигаш и резултати. Целта на тима е да защитим достиженията си от предходната година. Сега обаче първо би трябвало да бием гръцкия Анадениси Артас в евротурнира. Имаме сили да го победим и доста желаеме ", сподели Жосан.

Бяла стартира подготовка със 17 състезателки

Отборът на Бяла стартира през днешния ден подготовка със 17 състезателки.

" До края на седмицата ще упражняваме в Бяла. След това от 20 до 27 август ще сме на лагер в Равда. После се връщаме още веднъж в залата в Бяла.

Имаме концепция и за другарски срещи против тимове от Румъния и Черна гора. Контролните мачове към момента не се уредени ", изясни Жосан.

В първия мач против Анадениси Артас, който ще се играе при започване на октомври, Бяла ще бъде посетител. Седмица по-късно отборът ще посрещне гръцкия отбор в зала " Арена Бяла ".

Жосан изясни, че противникът е сериозен. Има 12 шампионски трофеи и 10 купи на Гърция. Участвал е и в евротурнирите.

" Мислим, че можем и би трябвало да победим този тим. Според мен двата отбора са с равни благоприятни условия ", сподели Жосан.

По думите й беленският отбор резервира всички състезателки от предишния сезон. Има и три нови попълнения. Това са вратарката Таня Чернявска, която играе в националния тим на Украйна, и дясното крило Валерия Горенко. Двете украинки са пристигнали преди два-три месеца в Бяла и са със статут на краткотрайна протекция. Към отбора се причислява и Мария Маслева. Жосан изясни, че състезателката от София не е играла в последните две години, като преди този момент е била в тима на Шумен.

Две девойки от групировката на 14-годишните също ще упражняват при дамите. Това са Ния Цанкова и Габриела Великова.

Кметът на Бяла има съществена заслуга за основаването на хандбалния клуб

" След като клубът бе регистриран през октомври 2020 година, с решение на Общинския съвет от бюджета на общината бяха отпуснати близо 100 000 лв.. Това са половината от средствата, нужни за година. Останалите идват от други спонсори ", изясни кметът на Бяла Димитър Славов.

Той съобщи, че присъединяване на Бяла в евротурнирите е обезпечено, защото има средства.

" Финансиране има. Общината е осигурила средства. Президентът на клуба Венцислав Ангелов заявява, че той и локалният бизнес също ще оказват помощ. Хандбалният клуб има и сътрудник - компанията " Уинбет ", с която има подписан тригодишен контракт. Разпратили сме и предложения към още няколко компании, които да оказват помощ с финансиране за евротурнирите ", изясни Славов.

По думите му с общи старания тимът ще се оправи. Входът за домакинския мач от евротурнира ще бъде сред 7 и 10 лв..

Досега всички срещи в зала " Арена Бяла " на новосъздадения тим били със свободен вход. От общината и от клуба сондирали отзиви измежду почитателите, които декларирали подготвеност да дадат своя принос посредством закупуване на пропуск за евромача.

Славов изясни, че поради присъединяване на тима в евротурнира са осъществени и някои усъвършенствания в залата, с цел да дава отговор на условията.

" Направихме специфичен подиум, бранш за публични лица, закупихме и монтирахме ново светлинно табло. Инвестирахме към 30 000 лв.. Подали сме заявление за лицензиране. Така залата ще бъде към този момент друга категория и в нея ще може да се провеждат интернационалните шампионати ", изясни Славов.

По думите му колкото по-напред стигне беленският тим в евротурнирите, толкоз по-добре.

" Дори и единствено първият кръг да преминем, отново ще бъде триумф, тъй като български отбор от години не е правил това. А за идния сезон в България си слагаме за цел да спечелим още веднъж купата и шампионската купа ", сподели Славов.

Той изясни, че откакто тимът бил образуван, тактиката била отборът да реализира триумфи до две-три години.

" Не чакахме, че още в първата година ще спечелим всичко, което може да се завоюва. Това от една страна е доста добре, само че от друга ни задължава доста ", сподели Славов.

Той изясни, че с изключение на записания требъл може би най-големият триумф на треньорите Виктория и Игор Жосан е, че са запалили искрата у децата на Бяла за хандбала.

Бяла към този момент е хандбален град

" На тези деца преди година и половина хандбалът не им говореше безусловно нищо, а в този момент живеят с този спорт, упражняват, запалени са доста. Имат и сполучливи участия на държавни финали. Искаме и в учебно заведение да подчертаваме на хандбала. Сигурен съм, че в случай че продължаваме по същия метод, след година ще сме на напълно друго равнище. Това е най-хубавото, което успяхме да създадем. Някои първоначално си мислиха, че хандбалният клуб е план еднодневка, само че към този момент съм сигурен, че успяхме да опровергаем това ", сподели Славов.

Той изясни и за какво в Бяла се развива хандбал, а не различен тип спорт.

" Когато изградихме залата в Бяла, взехме решение да изберем спорт на закрито, който да развиваме. За него са ни нужни експерти. Така избрахме хандбала. Ползвахме опита на Шумен, който е побратимен с Херсон. Успяхме да намерим необикновено семейство треньори от украинския град. Първо дойдоха в Бяла да видят дали има подобен град в България и такава зала. Повярваха ни и се реалокираха тук, като пренаредиха живота си ", изясни кметът.

По думите му хандбалът като спорт и капацитет в доста страни си съперничи с футбола - да вземем за пример в скандинавските страни, в Германия, във Франция, Унгария.

" Хандбалът е атрактивен спорт. Който от почитателите е влезнал в залата и е гледал мач, се възпламенява незабавно ", сподели Славов.

Той заяви, че в Бяла ще бъдат построени и две стадиони за плажен хандбал.

" Така следващата година ще можем да приемем няколко държавни финала по плажен хандбал, тъй като Бяла към този момент е хандбален град ", съобщи Славов.

Треньорката Виктория Жосан приказва за войната в Украйна

Въпреки триумфите в хандбала, Виктория Жосан се тревожи доста за околните си в Украйна.

" Войната в Украйна е доста сложна тематика за нас. Нашите родители са там - в окупирания град Херсон. Те не могат да дойдат, тъй като имаме доста болна баба. Тя е неподвижна и е на легло. Трудно се живее в този град. Там не може да се разплаща с украинска валута, пазари се единствено с съветски рубли. Няма нищо. Хранителните артикули са доста скъпи, липсват и естествени медицински услуги. Имам единствено едно предпочитание - да свърши тази война колкото се може по-бързо, тъй като е доста ужасно ", съобщи Жосан.

Тренировъчен лагер на проекто-националния тим до 18 година стартира през днешния ден в зимния замък на спорта.

Под управлението на Главния треньор Дерек Айслър (САЩ) в идващите 10 дни младите гении ще упражняват по два часа на лед. В състава попаднаха състезатели от столичните клубове НСА, Славия, ЦСКА и Ирбис. Лагера се явява и подготовка преди Световното състезание за юноши, на което България е хазаин през март на 2023 г.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР