Само за година колите втора ръка са поскъпнали с една

...
Само за година колите втора ръка са поскъпнали с една
Коментари Харесай

За година: Колите втора ръка поскъпнаха с една трета

Само за година колите втора употреба са поскъпнали с една трета. Старите коли изчезнаха от автокъщите, а пазарът на използвани коли е западнал, разясниха търговци пред

Няма нов импорт, няма предложение от чужбина. Така заместник-председателят на Асоциацията на вносителите на коли в България Любомир Доросиев разказва пазара на използвани коли. Пандемията и забавянето на поръчките доведоха и до по-малко покупко-продажби на вторичния пазар. Повечето огромни търговци към този момент са изчерпали наличните коли и към този момент работят по поръчка след заплащане на капаро. Бърза разходка из столичните автокъщи демонстрира, че коли втора ръка съвсем липсват. И българинът не е изключително подготвен да не помни дизела.

" Хората купуват каквото им е преференциално, а дизелът няма да почине " - е равносметката на Доросиев. По думите му евтините коли на ниски цени, които се внасяха главно от Италия, остават в предишното. Повечето към този момент са по моргите, тъй като страната заплаща да отидат за преработване. Стар автомобил Евро 2 или 3 може да се откри от Швейцария. Един от най-търсените класове коли в България - това са сред 5 000лв. и 15 000лв., даже сред 5 000 лева и 10 000лв. Цената се дефинира от това, което купуваме извън, и от това, което е транспортни разноски и ние си слагаме облагата вътре и надлежно препродаваме с облага не доста огромна. На подобен автомобил до 20 хиляди лв. ние слагаме облага нормално най-много към 1000 лв., сподели Доросиев.

Докато напълно електрическите транспортни средства и хибридните коли не престават да изтласкват стандартните коли от европейския пазар през 2021 година, дизеловите коли не престават да преобладават при регистрациите в България.

Така на процедура сме единствената страна в блока, която регистрира растеж на продажбите за този сегмент през предходната година, сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА). През 2021 година продажбите на бензинови коли се свиват в Европейски Съюз със 17,8% до 3 885 432 броя по отношение на 4 724 417 броя година по-рано. В България регистрациите в този сегмент се усилват с 9,7 на 100 до 20 786 броя по отношение на 18 954 броя за 2020 година " Това не е дълготраен растеж. Свързано е с разполагаемост в производството. Тъй като огромна част от бензиновите коли към този момент са хибриди и има някои затруднят при доставката на съставените елементи. Друга причина са флотилиите, които към момента избират дизеловите мотори, тъй като са по-икономични ", споделя ръководителят на УС на Асоциацията на автомобилните производители.

Трета причина дизелът да има място и в бъдеще по пътищата е тъй като е най-ефективната идея в областта на мотори с вътрешно горене. Най-модерните дизели имат доста висока степен на филтриране на изгорелите газове. " А пък и един дизелов автомобил има релативно по-нисък разход на CO2 eмисии поради по-ниския разход на горива ", добавя Миланов.

Вносители на нови коли не чакат сериозен растеж на цените. Напротив през последната година покачването е в границите на един, два %.

Делът на хибридните транспортни средства на европейския пазар нараства до 19,6% през 2021 година по отношение на 11,9 на 100 година по-рано, до момента в който електрическите автомобили с акумулатори доближават 18% от общите продажби спрямо 10,5 през 2020 година Въпреки това делът на стандартните коли, които са оборудвани с мотор с вътрешно горене, остава максимален – 59,6% от всички нови регистрации в Европейски Съюз.

Продажбите на напълно електрическите транспортни средства (BEV) в Европейски Съюз за 2021 година се усилват с 63,1% до 878 432 автомобила по отношение на 538 734 броя през 2020 година В България регистрациите в сегмента нарастват със 130,9 на 100 до 321 броя по отношение на 139 броя година по-рано. Страната ни се подрежда на пето място по растеж в блока след Гърция (+220,5%), Хърватия (+176,7%), Литва (155%) и Финландия (+139,2%).

Високата цена на електрическите коли към момента е спирачка за всеобщо нахлуване. Но разликата в цената се компенсира от разноските за поддръжка и сила, макар че цените на електричество порастват, само че това не е дълготраен тренд, счита Миланов. По думите му употребата на един електромобил по отношение на стандартната кола в дълготраен проект ще са по-евтини.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР