Само за една година потребителските цени в Аржентина са се

...
Само за една година потребителските цени в Аржентина са се
Коментари Харесай

Експерти в инфлацията: Как се справят аржентинците?

Само за една година потребителските цени в Аржентина са се нараснали с цели 71 %. Така южноамериканската страна още веднъж се оказва преди всичко в света по този индикатор.

Новият стопански министър на Аржентина Серхио Маса има намерение да се бори с този обезпокоителен феномен. Непосредствено след встъпването си в служба той съобщи: " Една от главните тематики в моята работа ще бъде битката против инфлацията ". Неговата предшественичка на поста се задържа единствено месец, а в този момент Маса желае внезапна смяна на курса.

Аржентинците са специалисти по инфлацията

Хората в страната са привикнали да чуват сходни уверения. Докато за жителите на множеството страни високата инфлация е нещо ново, аржентиците са същински специалисти в повишаващите се цени. Пред последните 50 години те в доста редки случаи са били постоянни.

В края на 80-те години на предишния век инфлацията доближава невероятните 3000 %. От 2018-а година насам се движи над 30 на 100 годишно. За 2022-а година специалистите предсказват растеж в повишаването от към 90 %.

И защото досега държавното управление по този начин и не съумява да промени съвсем нищо, с течение на времето аржентинците са си създали цяла поредност тактики по какъв начин да понижат резултата от инфлацията.

Покупки на погашение

Тъй като поради непрекъснатия спад в цената на песото задълженията понижават от ден на ден, клиентите се стремят да разсрочат заплащанията за доста артикули за оптимално нескончаем интервал. Особено при по-големите покупки постоянно се оферират разплащателни вноски без лихви, въпреки в действителност да става дума за понижение в цената.

Дори и при покупките на хранителни артикули в супермаректите касиерите непрекъснато питат клиентите дали желаят да разсрочат заплащанията. Постоянните съпоставения на цените и търсенето на промоции е всекидневие за доста аржентинци.

Спестяванията са в долари

Основният инструмент на аржентинците в битката им против инфлацията обаче е доларът. Тъй като инфлацията за малко време " изяжда " спестяванията в локалното песо, аржентинците трансферират всичките си непотребни пари в долари. Предполага се, че те разполагат с 200 милиарда $ в брой. Това са 10 % от всички доларови банкноти, които са в обращение – и 20 % от всички долари отвън Съединени американски щати.

Тъй като обаче Аржентина съвсем не разполага с доларови запаси, аржентиците имат право да купуват единствено по 200 $ месечно по формалния курс от 140 песо. На черния пазар доларът коства над два пъти повече.

Разменна търговия

В по-бедните квартали пък от ден на ден хора се отхвърлят напълно от търговията с пари и залагат на размяната на артикули. Те се срещат в сдружения или под намерено небе и заменят остарели облекла против храни или пелени против дървен материал.

Във Вила Фиорито ясно се вижда какво съставлява това. Всеки следобяд там се събират дами, които се надяват да разменят нещата, от които могат да се лишат, за жизненоважни артикули.

Те постилат на площада одеяла и деликатно подреждата стоката, която са донесли: облекла, играчки, домашни използва. Биха желали да получат в подмяна храна за децата си. " Всичко, което получат тук, отива право на масата ", изяснява координаторката на пазара Мария Инес Перейра.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР