Само за два месеца работа, прокуратурата поиска имунитетите на седем

...
Само за два месеца работа, прокуратурата поиска имунитетите на седем
Коментари Харесай

Прокуратурата VS парламента: Как Гешев поиска имунитета на седем депутати и кои са те

Само за два месеца работа, прокуратурата изиска имунитетите на седем народни представители . В сряда Народното събрание излъчи анкетна комисия, която ще би трябвало да реши дали против четирима депутати има задоволително доказателства за осъществени закононарушения и надлежно да предложи на Народното събрание да смъкна или да остави отбрана от правосъдно гонене, която имат Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров и Димитър Аврамов.

Останалите трима депутати не попадат в обсега на новосформираната комисия , защото сами се отхвърлиха от имунитета си.
 Радостин Василев БГНЕС

Радостин Василев

Пръв в листата бе Радостин Василев, който самичък се отхвърли от депутатската си отбрана и даже към този момент е с повдигнато обвиняване за опит за насила. Той бе притеглен като обвинен за това, че на 13 юни предходната година е опитал да принуди Христинка Иванова да напусне парламентарната група на Има Такъв Народ и Народното събрание. Ако бъде приет за отговорен, го грозят до 6 години затвор.

Бойко Борисов
 
 Бойко Борисов Георги Димитров

След това Иван Гешев взе на прицел някогашният министър председател Бойко Борисов поради аферата " Барселонагейт ", по което прокуратурата твърди, че са събрани доказателства за пране на пари. Лидерът на ГЕРБ обаче изрично съобщи, че няма да се откаже от имунитета си.

Кирил Петков
 
 Кирил Петков БГНЕС

Още един някогашен министър председател попадна в листата на държавното обвиняване - Кирил Петков поради проблема с неговото канадско поданство. В предлагането на наблюдаващия прокурор от СРП се показва, че Петков е подал декларацията пред орган на власт – Президента на Република България, като в нея умишлено е затаил истина – съществуване на двойно поданство, и удостоверил лъжа – отговаряне на изискванията за избиране на народни представители. " Това, което видяхме или най-малко в моя случай е, че прокуратурата употребява своята власт и като политическа бухалка ", съобщи съпредседателят на Политическа партия. " Преди комисията за имунитетите да вземе решение, ще подам своя, с цел да се види, че не се употребява като чадър ", разяснява още Кирил Петков.

Даниел Александров
 Даниел Александров БГНЕС
На 9 юни основният прокурор внесе искане за снемане на имунитета на Даниел Александров от ГЕРБ-СДС. Според прокуратурата има доказателства за блудничество с малолетно лице, навършило 14 години. Борецът твърди, че е жертва на тежък бракоразвод и отхвърли самичък да отдръпна депутатската си отбрана. " Стоя зад името си и всичко това ще се потвърди в съда ", сподели още Даниел Александров.Той акцентира, че оттук насетне не желае да намесва брачната половинка си, тъй като е майка на неговото дете, и ще гледа да " резервира нейното достолепие ".

Георгиев и Вешев

Ден преди имунитета на Александров, Иван Гешев внесе искане за снемане на имунитетите на Ангел Георгиев и Веселин Вешев от „ Възраждане “ за закононарушения от общ темперамент. Обвиненията против тях са за принуждение над униформени лица по време на митинг пред Министерството на районното развиване и благоустройството преди три години. Двамата незабавно обявиха, че са подготвени да се откажат от отбраната си, а от " Възраждане " оповестиха, че са почтени и са били задържани надалеч от мястото на въпросния митинг.

Димитър Аврамов
 
 Димитър Аврамов DarikNews.bg, списък
Само преди ден пристигна и седмото искане за събаряне на депутатски имунитет, което касае лавният прокурор Иван Гешев е внесъл в деловодството на 49-ото Народно заседание искане за събаряне на имунитета на народния представител Димитър Аврамов (посочен в известието на прокуратурата единствено с букви Д.А. - бел. ред.) по предложение на Софийската градска прокуратура.

Искането е за предоставяне на позволение за продължение на наказателното гонене Димитър Аврамов от Движение за права и свободи. Той е упрекнат за търговия с въздействие, оповестяват от прокуратурата. С определение от 20 април 2023 година спецсъдът, който към този момент не съществува, е спрял наказателното произвеждане против депутата поради добития имунитет след влизането в Народното събрание. Аврамов беше задържан през юли 2012 година, когато бе народен представител от ГЕРБ. След арестите бе снет имунитетът му, с цел да бъде разследван. През 2016 година Софийският градски съд оправда Аврамов, само че година по-късно Софийският апелативен съд анулира оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция заради основни нарушавания. От 2017 година Аврамов всеки мандат влиза в Народното събрание с листата на Движение за права и свободи.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР