Само за деветте месеца на тази година Топлофикация София е

...
Само за деветте месеца на тази година Топлофикация София е
Коментари Харесай

"Демократична България": Бързи оставки на цялото ръководство на "Топлофикация-София"

Само за деветте месеца на тази година " Топлофикация София " е натрупала нови 88 милиона лв. загуби, " при планувани 14 милиона за цялата година ", разгласи Методи Лалов, ръководител на групата на " Демократична България " в Столичния общински съвет (СОС).

Общинското сдружение е във банкрут, а общината се кани да желае още пари от жителите, разгласи той, визирайки предлагането за повдигане на локалните налози за коли и за покупко-продажби с парцели.

Като аргументи той уточни " извънредно слабото ръководство на отоплителното сдружение ", а освен обективните фактори като повишение цената на въглеродните излъчвания. Поради това настоящето управление на " Топлофикация-София " няма квалификацията да се разпорежда с близо един милиард лв. активи и пасиви, уточни Лалов и прикани то да си подаде оставката.

" Призоваваме за бързи оставки на всички членове на Надзорния и на Управителния съвет на сдружението, тъй като те са виновни за трупащите се планини от задължения ", разгласи той на днешната сесия на СОС.

" Крайно време е принципалът на " Топлофикация София " - Столичният общински съвет, да взе участие по интензивно (в ръководството му), в това число като се върнем към едностепенната форма на ръководство – без Надзорен и Управителен съвет, а единствено със Съвет на шефовете, избиран непосредствено след обществен конкурс и той да дава отговор пред СОС ", очерта предлагането на " Демократична България " Лалов.

Призивът е час по-скоро да се избере самостоятелен инспектор от интернационално приети одиторски компании, който да наблюдава събитията, довели до пагубното положение на " Топлофикация София ". Бързо да стартира и процедурата по желание на външен (международен) мениджър-фирма, която да поеме ясни задължения за вложения и за делене на топлопреносната мрежа от производството на пара и електрическа енергия, предложи Лалов.

Николай Стойнев, ръководител на икономическата комисия на СОС в отговор сподели, че новото управление на сдружението към този момент е било изслушано предходната седмица. " Факт е, че " Топлофикация София " има отговорности, само че е и факт, че тя работи на мощно контролиран пазар и на входа и на изхода се дефинират цените от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и и ма доста дребен % от решения, които сдружението може да взема независимо. Той добави, че СОС преди няколко месеца е приел, че би трябвало да се търси външен мениджмънт на сдружението.

Лалов напомни контракта, подписан без конкурс, за посредническа активност при продажбата на електрическа енергия, създадена от " Топлофикация София ". Тя се прави от " Гранд енерджи дистрибюшън " и съгласно някои експертипо някои се счита, че от това ходатайство компанията печелела 25 милиона лв. от преференциалната цена, по която страната изкупува тока от общинското отоплително сдружение.

" Беше ни обяснено, че този контракт изтича до месец, само че ние настояваме за незабавни ограничения за създаване на потенциал за непосредствено присъединяване на " Топлофикация София " на енергийната борса без медиатори ", означи Лалов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР