Само за час измамниците поискали имейл и парола на половината

...
Само за час измамниците поискали имейл и парола на половината
Коментари Харесай

Нова измама: Хакнаха профила във Фейсбука на пловдивчанка, погнаха приятелите й

Само за час измамниците поискали имейл и ключова дума на половината й контакти

Някой ви желае имейл и ключова дума в известие във Facebook?  Това е машинация! Разбира се, прекомерно тривиално е и в никакъв случай не бихте се хванали. Така стоят нещата обаче единствено на доктрина, на процедура сме много по-податливи, защото измамниците знаят тъкмо по какъв начин да ни разнежен. Именно в такава скица е влезнала пловдивчанка, която без да разбере е поискала персоналните данни на половината си другари във Facebook. И то единствено за час и по метод, по който единствено тя може да подходи, написа trafficnews.bg.

„ Сис, дай ми за бързо имейла и паролата си? За какво са ми… за един ваучер в Грабо. Спешно е! ”

Как да откажеш на сходен апел и то написано от твоята първа братовчедка.  И то при изискване, че единствено тя от всичките ти другари те назовава по този начин. Твърде персонално е, няма по какъв начин да не е тя. И в този миг забравяш какво знаеш на доктрина за имамите и просто си даваш персоналните данни. Но схемата не свършва дотук, стартират да те карат да въвеждаш кодове и какво ли още не.

„ Бях на подготовка за един час и сега, в който свърших си видях телефона. Имах над 100 известия във Facebook и десетки пропуснати позвънявания. Отворих първото известие и видях „ Какви пароли, ти добре ли? ” и незабавно ми стана ясно какво се е случило. Повечето хора не си бяха дали данните, само че имаше и такива, които се бяха вързали на измамата ”, споделя пловдивчанката.

В последна сметка единствено 4 индивида са се подлъгали на измамата в границите на единия час, в който момичето не е било на линия. В момента, в който схваща какво е станало незабавно предизвестява всички и трансформира паролите си.

„ Веднага си дадох паролата и имейла, защото и за секунда не се усъмних, че има нещо друго. Подходът беше другарски, а тонът беше тъкмо какъвто са били и предходните диалози. След като си дадох данните ми споделиха, че не става и ме попитаха с какъв телефон съм. Казах айфон, попитаха ме за акаунта – каква е пощата. Аз отговорих, че не ги помня, а те ми дадоха отговор, че ще ми оказват помощ, би трябвало единствено да си дам  телефона. Дадох го и по-късно получих код, който също им пратих ”, споделя една от излъганите.

Все още не е ясно какви тъкмо са последствията за излъганите. Веднага откакто измамниците са получили кода са ги блокирали.  Пловдивчанката, чийто профил е  използван като „ троянски кон ”, незабавно трансформирала данните си и за Abv пощата си, до където мошенниците  също имали достъп. Чрез нея тя употребила интернет банкиране и си купувала самолетни билет.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР