Само за 9 месеца у нас миналата година (от януари

...
Само за 9 месеца у нас миналата година (от януари
Коментари Харесай

Проект Светулка срещу трафика на деца

Само за 9 месеца у нас предходната година (от януари до септември) 386 души са станали жертва на трафик на хора. 56 от тях са деца, сочат данните на Националната комисия за противопоставяне на казуса.

Една от аргументите за увеличението на записаните жертви са новите тактики на трафикантите. От 5 февруари уебсайт и ново приложение за телефон ще дадат опция на всяко дете да подаде сигнал за помощ.
Деница Аврамова, координатор на план " Светулка ": Всички ние считаме, че трафикът е нещо, което се случва изведнъж, не го чакаме, случва се бързо, а то в действителност не е по този начин.
Лицето на трафика на хора не постоянно е разпознаваемо, тъй като от време на време се крие зад благи думи и жестове.
Деница Аврамова, координатор на план " Светулка ": Съществуват по този начин наречените меки способи, посредством които децата биват въвлечени в трафик, без те да бъдат жертви на принуждение. Могат да бъдат елементарно подлъгани и от собствен прочут, или от прочут на собствен другар.
Да бъдат манипулирани, заблудени и непринудено да създадат нещо, а по-късно да станат жертва на своята доверчивост. Затова планът " Светулка " на SOS Детски селища България създава уебсайт и приложение, които ще оказват помощ на всяко дете.
Деница Аврамова, координатор на план " Светулка ": Да могат да реагират, да могат да разпознават и да могат да се защищават.
Освен уроци, в приложението ще има и тест, посредством който децата да ревизират дали умеят да разпознават клопките на трафика на хора. Светулки ще отброяват правилните отговори.

Приложението ще проработи от 5-ти февруари, изцяло гратис. Друга цел на основателите му е да обучат самите учители - посредством особено основано управление. Обучението ще се организира изцяло гратис в 12 учебни заведения.
Деница Аврамова, координатор на план " Светулка ": Наблегнахме на интерактивни способи, на ролеви игри, на проблеми, на действителни истории.
Обучението ще стигне и до всяко друго учебно заведение, което има интерес към тематиката. Достатъчно е единствено да се свърже с уредниците.

Проект " Светулка " ще дава отговор на всички страшни въпроси, които са единствено статистика или за които сме гледали по филмите.
Деница Аврамова, координатор на план " Светулка ": Искаме да осветим този мрак.
Като хвърли светлина за трафика на деца за полова употреба там, където е поискана. Без да се натрапва. Като светулките, които светят, когато е най-тъмно и си потеглят, когато стане задоволително ярко.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР