Само за 3 месеца от началото на годината компанията си

...
Само за 3 месеца от началото на годината компанията си
Коментари Харесай

Любимци на властта: Милиард за „Европейски пътища“

Само за 3 месеца от началото на годината компанията си обезпечи бъдещи доходи от 370 млн. лв. - 100 млн. от нови поръчки на АПИ и 270 млн. за лот 6 на автомагистрала " Хемус "

Преди няколко години банкрутът чукаше на вратата на " Пътища Пловдив " АД. Компанията, построена напълно като бенефициент на публични поръчки, не получаваше задоволително работа от страната. Заплатите на чиновниците се бавеха, а задълженията към снабдители, лизингови сдружения и банки растяха. В бизнеса обаче е като в живота - всеки има право на нов късмет. За компанията той пристигна с новото име - " Европейски пътища ", и новите притежатели.

От няколко години сдружението е обвързвано с " Грома Холд " (бившия " Агромах " ) и претърпява същински подем.

В последно време

" Европейски пътища " АД е измежду любимците на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Компанията е абонирана за поръчките на АПИ и се оказва измежду най-заетите в сектора, а оборотът <210> от публични поръчки надвиши 500 млн. Работа за други 370 млн. е контрактувана в първите 3 месеца на 2021 година Така напълно скоро сдружението ще чества първия си милиард от публични поръчки.

" Европейски пътища " е употребена от АПИ за голям брой поправки по бърза писта по линия на контракта за зимно разчистване и поддържане на пътищата в Пловдивска област за 5 години. В него обаче има редица скрити бонуси. С смяна в Закона за публичните поръчки през тези контракти се разпореждат спомагателни поправки, които се заплащат със средства от държавния бюджет без тръжни процедури. А тук

цените варират в доста необятен диапазон .

Именно с такива възлагания компанията ремонтира пътя Пловдив-Пазарджик (над 40 млн. лева), част от Подбалканския път (12 млн. лева) и доста други. В момента в границите на същото съглашение тя ремонтира и 14 км от Околовръстното на Пловдив против 25 млн. лв..

С договорите от последните месеци „ Европейски пътища “ АД ще получи през идващите няколко години от АПИ нови 100 млн. лв.. Към тях би трябвало да прибавим и близо 270 милиона, за които пловдивската компания има подписано рамково съглашение с държавната „ Автомагистрали “ за строителството на лот 6 от Автомагистрала „ Хемус “.

Голямата част от договорите на „ Европейски пътища “ обаче не са разигравани на търгове. Те са директно предоставени от АПИ към компанията. Сред причините за сходни покупко-продажби е, че по този начин се пести време. Обратният резултат при сходни практики е, че се стига до рекордно повишаване на пътното строителство. Това води след себе си доста въпроси освен за цената, само че и за качеството, защото на процедура

няма инвеститорски надзор.

Другият проблем при сходен вид възлагания на публични поръчки идва от неналичието на бистрота и чувството, че в сектора е нарушен пазарният принцип на конкуренцията. Всичко това налива вода в мелницата на критиците, които от години настояват, че най-голямата корупция у нас е там, където се разпределят обществените средства. И тъй като в последните години лъвският къс от тях отиваше за пътно строителство, към този момент никой не се съмнява, че където замирише на асфалт, става дума за бързи и не напълно чисти пари.

Фирмата води борба с страната за две кариери

Макар да съществува единствено тъй като усвоява пари от страната по публични поръчки, това не пречи на " Европейски пътища " да води война на няколко фронта с разнообразни институции.

В началото на месеца компанията завоюва дело против Министерството на енергетиката за спрения рандеман на инертни материали в Белащица.

През февруари пък Районният съд в Пловдив разгласи за незабележим акт на същото ведомство, съгласно който компанията би трябвало да заплати 200 000 лв. санкция за нелегално осъществени изследвания за рандеман на строителни материали край Белозем.

Там " Европейски пътища " разполага с асфалтова база, само че съгласно сигнал до Регионална инспекция за опазване на околната среда в терена са осъществени взривни работи и даже е извличан чакъл.

Сега от Министерството на енергетиката апелират решението на Районния съд пред магистратите от Административния в Пловдив. Адвокатите на ведомството ще се опитат да потвърдят, че компанията е добивала или проучвала терени за подземни благосъстояния, без да има надлежна документи или концесионен контракт за задачата.

Ход на делото е даден на 14 април.

Окръжна прокуратура, в качеството си на наблюдаваща страна, към този момент е изразила мнение, че жалбата на министерството следва да се почете и да бъде анулирано решението на първоинстанционния съд. Делото занапред ще търси своята развръзка през идващите седмици.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР