Само за 24 часа Планинската спасителна служба към Българския червен

...
Само за 24 часа Планинската спасителна служба към Българския червен
Коментари Харесай

Да помогнеш на човек в планината: Как 550 доброволци спасиха 1656 души само за година

Само за 24 часа Планинската избавителна работа към Българския червен кръст във Враца получи дарения за над 10 000 лв., а за още ден сумата се удвои. Причината: оборудването, с която отрядите избавят изпадналите в неволя в планината, беше открадната от спешни склад. Дарителите са били от цялата страна и са стотици; хора, които имат отношение към планината и катеренето, само че и такива, които просто са желали да дарят и оказват помощ, описват от ПСС. Сега избавителните отряди разполагат още веднъж с динамични и статични въжета, карабинери, самохвати, десандьори, протриващи устройства, радиостанции, лавинни уреди и бинокъл: нужната екипировка, която се употребява при всеки случай. 

" Имаше страхотна вълна от искащи да оказват помощ. Хората, които обитават в планината знаят доста добре какво прави планинската избавителна работа. Радваме се на положително отношение в планинарските среди, всяка година се стремим да сме все по-добри и по-мотивирани, с цел да действаме на терен. Последната 2021 година беше една от годините, в които към нас имаше големи дарителски жестове, както от физически лица, по този начин и от компании, които откликваха на нашите молби за помощ. Ние сме безпределно признателни за положителното отношение ", споделя Емил Нешев, шефът на планинската избавителна работа към БЧК, който от 32 години е планината, а 25 от които е работил на терен като планински избавител.

500 доброволци и 47 на денонощен пост

Почти цялата конструкция на планинската избавителна работа е построена главно от доброволци. Те са към 500, а дружно с тях има близо 50 щатни спасители - те дават денонощни наряди и поддържат системата на ПСС в непрекъсната подготвеност, с цел да може да се реагира бързо, когато някой е изпаднал в неволя и би трябвало незабавно да му бъде оказана помощ. 

" Доброволците в ПСС са хора, които добре схващат какво значи да бедстваш в планината и знаят, че мога да оказват помощ. В екипите има добре развита последователност и щафетата се предава от потомство на потомство. Ветераните имат повече опит и описват на по-младите са другите обстановки, в които могат да изпаднат ", споделя Нешев. Но постоянно се разчита най-много на тези, които са на върха на силите си. " Тази активност е доста тежка физически. Да намериш човек в планината е нещо, което коства доста старания и е извънредно изтощаващо. Операциите по спасяването могат да бъдат към два часа, само че има и такива, които не престават над 12 ", споделя шефът на службата.



 

Най-важното: надеждната информация

Спасяването на човек в планината изисква цялостен набор от профилирани уреди и съоръжение - лавинни уреди, сонди, лопати, въжета, седалки, радиостанции и доста други. Често се употребяват коли с висока проходимост, моторни шейни, снегоходни машини, а неотдавна и АТВ-та. 

Но на първо място от ПСС би трябвало да схванат най-важното: да получат оптимално подробна и сигурна, тествана в подробност информация, както и данни данни за местоположението на индивида в неволя. Не постоянно обаче става по този начин.

" Ако нещата са по-сложни и нямаме задоволително ясна информация, се постанова да се обходят обособени региони. Тогава ги обхождаме по възможност - спасителите преценят кои са най-възможните и търсят първо там. Именно тези случаи, когато нямаме добра информация, са най-трудни, тъй като факторът " време " е най-важният при всяка избавителна интервенция. Особено в случай че търсим в рискова среда, в неприятно време, нощем, с лавинна заплаха - това подлага на риск и самите спасители. Въпреки всички компликации, през 2021 година от ПСС са осъществили 152 акции във високата планина и са оказали помощ на 157 души, а в ски зоните - на 1499.

Един от главните проблеми за доброволците в планинските служби е, че би било добре да има закон за доброволчеството (или различен нормативен акт), който да регламентира разнообразни обстановки, в които планинските спасители, а и освен те, изпадат, споделя още Нешев. Например: на всеки планински избавител, когато би трябвало да излезе на акция, му се постанова да бъде освободен за несъмнено време от работното си място. Повечето работодатели, несъмнено, ги освобождават по неотложност. Но някои не могат да си разрешават да създадат това, самият работен развой може да не го разрешава. Затова и един закон за доброволчеството би могъл да уреди тези обстановки, тъй че работодателите да бъдат обезщетени по законов път за това, че дават опция на доброволците да се включат в избавителна акция. В композиция с държавна помощ за доброволците, както и основаването на система за хеликоптерно избавяне, това би могло доста да усъвършенства работата на планинските спасители, споделя шефът на ПСС.



 

Планински избавител може да стане всеки след 18 годишна възраст, който дава отговор на критериите, и да се включи към доброволческите отряди. Обучението не е елементарно. След като издържи входния изпит, един избавител минава през три годишни тренировки и курсове. Първо стажува в отряда, по-късно би трябвало да взе участие сполучливо в два цикъла зимен и летен профил за стажант планински избавител и за планински избавител, с цел да е приспособен към всевъзможни планински условия и да придобие званието " Планински избавител ". След това се минава през профилирани курсове за повишение на квалификацията, а точно за избавяне при лавинни несгоди, работа на склаи и за работа в сложни терени. Най-високото равнище в йерархията на ПСС е да придобиеш званието " Инструктор по планинско избавяне ".



 

Обучаващите се би трябвало да вземат участие сполучливо в два цикъла зимен и летен профил за стажант планински избавител

 

Съвет: Не подценявайте планината

От Планинската избавителна работа към Българския червен кръст от дълго време знаят кои са двете най-често срещани аргументи да се стигне до обстановка на злополучие, което да постанова избавителни акции. Това са подценяването на планината и надценяването на личните ти сили.

" Почти постоянно става дума точно за това. Съвеът ми е хората, които обичат планината, в никакъв случай да не позволяват тези две неточности. Когато видиш, че нещата вземат да стават комплицирани, по-добре е да се откажеш. Въобще не е ужасно да си кажеш " Бях дотук, ще се върна ". Планината няма да избяга, постоянно ще е там. Нищо не би трябвало да е непременно и при всевъзможни условия ", споделя шефът на службата. И акцентира, че положителната екипировка и съоръжение са значими, само че най-важният апарат, който един алпинист би трябвало да употребява, е " уредът сред ушите ". Нешев също поучава групите, които отиват в планината, да бъдат еднородни, с цел да няма разкъсвания сред тях. Участието в курсове за лавинна сигурност, държание в планината и така нататък са доста потребни, а присъединяване в тях на повече хора ще докара и до повече познания и умения, както и понижаване на възможностите за неточности и произшествия. Той добавя още, че планинарите могат да употребяват мобилното приложение на планинската работа, което би могло да улесни доста доброволческите отряди при положение на неволя, тъй като посредством него, при положение на потребност, се подават най-бързо и елементарно координатите на мястото на нещастието, а помощта ще пристигна по най-бързия вероятен метод.

Още от ДОБРО ЗА СПОДЕЛЯНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР