Само в Слънчев бряг над 1000 са украинските граждани в

...
Само в Слънчев бряг над 1000 са украинските граждани в
Коментари Харесай

В очакване на статут: Украинците чакат с дни, хотелиери искат да няма изискване за статут


Само в Слънчев бряг над 1000 са украинските жители в лист на чакащите да получат статут за краткотрайна протекция. Единственият пункт там не може да се оправи с напора, а хотелиерите упорстват за омекотен режим на регистрация. Проблемът е на доста места в страната.

От довечера два от пунктовете на Морската гара в Бургас ще работят непрекъснато. Времето, което лишава за издаване на уверение за краткотрайна протекция, зависи най-много от броя на членовете на фамилията, защото се обработват дружно.

Пакетът от документи се вкарва в специфична стратегия, прави се фотография, разпечатва се удостоверението и се ламинира.

Снимка: bTV


Най-голям е напорът по Черноморието. По публични данни от полицията в Добрич до през вчерашния ден са регистрирани 2200 души.

В област Бургас с адресна регистрация са 10 168 украински жители.

Пред пункта в Слънчев бряг опашките са сменени от лист, в който за 2 дни има над 1300 души.

" На ден полицията съумява да обработи 24 фамилии. Системата непрекъснато се срутва, работи единствено един помощник, който прави всичко ", споделя Наталия Херсон – доброволец.

Хотелиерите споделят, че няма да се впишат в периода на страната. Настояват помощта от 40 лв. да не е обвързана с бежански статут.

От случаи в Добрич разбираме, че децата нямат достъп до характерни медикаменти и помощ.

" Дете на 8 или 10 години, само че майката към момента няма документ за краткотрайна протекция. Което значи, че би трябвало да се съберат пари, да се заплати на тази болница ", съобщи доктор Артюн Еринозов - шеф на БЧК – Добрич.

Пунктът на гарата в София работи непрекъснато. За краткотрайна протекция идват и настанили се в Етрополе, Боровец, Пловдив.

„ Между 50 и 100 души всяка вечер идват, които ние подкрепяме, настаняваме в общински бази, издаваме краткотрайната протекция “, изясни Венера Милова, секретар на Столична община.

„ Имаме опция да усъвършенстваме състава и да разкрием нови работни места “, сподели Комисар Любомир Спасов, дирекция ''Миграция'' Министерство на вътрешните работи.

От Агенцията за бежанците не дадоха отговор дали процедурата може да бъде облекчена. Но обясниха, че ще разкрият още пунктове. Според проекта на държавното управление регистрацията ще се случва и в ръководствата на Министерство на вътрешните работи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР